Понеделник, 06 Май 2024
            
Велико Търново Политика

Жените социалистки проведоха във Велико Търново мащабен форум за отговорността на местната власт към гражданите

  24.04.2024 14:57
Жените социалистки проведоха във Велико Търново мащабен форум за отговорността на местната власт към гражданите

Обединението на жените социалистки, Фондация „Фридрих Еберт- България“ и Институтът за социална интеграция проведоха във Велико Търново граждански форум „За полезна, иновативна и отговорна към гражданите местна власт“.

Най-дългогодишният общински кмет в областта Георги Чакъров, който ръководи община Полски Тръмбеш от 2003 г., говори по темата „Устойчиво развитие, силна заявка за промени в общинската дейност през мандат 2023-2027 година“. А заместник-председателят на местния парламент в старата столица Ирена Стасинопулу запозна аудиторията с „Развитието на Велико Търново – проблеми и възможности“. Доц. Николай Цонков от УНСС говори за „Ефективни местни политики и практики в местното самоуправление за изграждане на устойчиви общини“.

Форумът беше открит от председателя на Обединението на жените социалистки Дора Янкова, която представи лекторите. Но тя покани до себе си и дамите, с които преди 19 години основават Обединението на жените социалистки в БСП.

„Точно на тази дата в София основахме Обединението на жените социалистки, затова посвещаваме и форума на това събитие. Тук са нашият първи председател Катя Николова, Любка Игнатова, Катя Колева. Втора година имаме подкрепата на Фондация „Фридрих Еберт“, а водещ в този проект е Института за социална интеграция“, обърна се към всички Дора Янкова.

Приветствие към всички отправи и председателят на Института за социална интеграция Катя Колева.

Институтът за социална интеграция реши приоритетно, заедно с фондация „Фридрих Еберт“ да организираме тези форуми с Обединението на жените социалистки. Вие сте хора, които са ориентирани с тази тънка чувствителност на онези, които мислят не само за собственото си битие, а и на цялата област. Затова приветствам домакините, които организират тези форуми, сподели Катя Колева.

Домакин на дискусията и организатор на срещата в старата столица беше областният председател на БСП Мариана Бояджиева, която е част от ръководството на Обединението на жените социалистки.

„Темата, кяото е избрана, е много близка до членовете на партията, защото БСП има много силни позиции в местната власт в областта във всички години на прехода до днес. Въпреки трудните времена БСП намира път към левите избиратели. Миналата година успяхме да запазим четиримата си общински кметове. Добре представени сме в местните парламенти. В три общини имаме председатели, а в две общини имаме абсолютно мнозинство. Представителството на жените също е силно. Имаме 14 общински съветнички в областта, пет дами ръководят населени места“, каза пред всички Мариана Бояджиева.

Присъстващите бяха приветствани и от председателя на жените социалистки в област Велико Търново Лидия Прокопова, която подчерта, че жените са стожер на БСП.

„Трябва да се даде отпор по цял свят срещу онези, които затъмняват святата идея за социална справедливост, за братство и достоен живот. Без жените не може да има социалистическа партия. До всеки силен мъж стои една силна жена“, каза Лидия Прокопова.

Лекторите на форума предизвикаха сериозна дискусия. Кметът на Полски тръмбеш Георги Чакъров представи своя дългогодишен труд през годините и даде примери как общината спестява пари. Той подчерта, че общинско предприятие се грижи за осветлението, което от няколко години е с изцяло подменени енергоспестяващи крушки. Това е довело до намаляване на разходите поне 4 пъти. Георги Чакъров върна лентата назад и припомни трудни моменти, които са били преодолени с много труд на администрацията.

„Много важно е администрацията да не се страхува и да има свобода. Аз съм се старал да им давам тази свобода, да не се страхуват да грешат. Много по-често съм бил недоволен от пропуснати възможности, отколкото от допуснати грешки. Това е важно да се знае“, обърна се към всички Георги Чакъров, който заслужи аплодисментите и поздравленията на присъстващите.

Темата на Ирена Стасинопулу беше насочена към проблемите на старата столица в община, където с обществени поръчки се извършват по-голямата част от дейностите. Тя наблегна на възможностите за развитие и желанието на великотърновската общественост за изграждане на нов градски център, който обаче от години е на практика замразен. Стасинопулу подчерта също и големите проблеми с транспорта в общината, лошата инфраструктура и липсата на държавна и общинска политика спрямо развитието на Велико Търново като културна и духовна столица на България.

В дискусията се включиха и много от пристстващите. Форумът беше уважен от кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев, председателя на Общинския съвет в Горна Оряховица Огнян Стоянов, секретаря на Община Сухиндол Маринела Пазвантова, кмета на Балван Недьо Георгиев, общински съветници от общините в областта и представители на Обединението на жените социалистки.


Ключови думи
жени социалистки