Понеделник, 06 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

За Международния ден на земята: 23-метрова рисунка нарисуваха близо 60 горнооряховски деца

  24.04.2024 11:05
За Международния ден на земята: 23-метрова рисунка нарисуваха близо 60 горнооряховски деца

23-метрова рисунка нарисуваха деца от Горна Оряховица. Инициативата се провежда за 10-ти път и е посветена на Международния ден на Земята.

В рисуването на най-дългата рисунка взеха участие ученици от ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“ и Клуб „Земята и ние“ при Центъра за подкрепа за личностно развитие. Инициативата се организира от Младежкия дом с подкрепата на Община Горна Оряховица и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.
В продължение на час и половина близо 60 деца твориха по темата „Планетата срещу пластмасата“. Тази година в Международния ден на Земята акцентът е за ограничаване на пластмасовите отпадъци. Темата е зададена в глобален мащаб от Световното движение за опазване на околната среда.

Децата, които участваха в изработването на най-дългата рисунка, са убедени, че трябва да се рециклира, за да се помогне на природата, а след това тя да помогне на хората.
За първи път в инициативата на Младежкия дом се присъединява и Държавно горско стопанство – Горна Оряховица, което осигури безвъзмездно фиданки червен дъб за участниците и за гражданите. Организаторите от своя страна също изненадаха децата с тематични подаръци – саксии, почва, тор и семена от билки и цветя, които те да засеят и отгледат заедно със своите съученици и ръководители.
Докато малките художници твориха, настроение със своите песни създаваха младите таланти на Музикална школа „Mamma mia“ с ръководител Емилия Пенчева.
След като децата направиха 23-метровата рисунка, творбата бе закачена на сградата на Младежки дом, за да могат да я видят всички граждани.


Ключови думи
Международен ден на Земята