Сряда, 01 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

С микс от изкуства се представи СУ „Георги Измирлиев“ в навечерието на патронния празник

  18.04.2024 20:28
С микс от изкуства се представи СУ „Георги Измирлиев“ в навечерието на патронния празник

Традиционната изложба на художниците на СУ „Георги Измирлиев“ тази година бе представена по нетрадиционен начин. Народно пеене, комедия и изобразително изкуство се смесиха в предпразничната вечер в Художествена галерия „Недялко Каранешев“.

Всеки път нашите творци ни предлагат различни неща и всеки път като че ли стават по-добри. Нека се насладим на тази изложба в пълнотата й тук, а след седмица творбите ще бъдат по стените на училището, каза директорът на Гимназията Криси Аврамова, откривайки изложбата.

Над 120 произведения на ученици от II до XI клас, плюс творби на учители и служители на училището са изложени в Галерията.

Главната роля в подбора на творбите е за Гергана Рахнева – преподавател по изобразително изкуство и в същото време добре ценен автор. Част от платната, които виждате, са нашият принос към обновяването на Библиотеката в училище. За нея създадохме поредица от копия на популярни попарт и анимационни произведения. От там пък учениците се запалиха по платна, бои и към по-сериозни техники. За мен обаче най-ценно е общуването с най-малките, които реагират най-искрено и в своите рисунки са най-естествени, каза Гергана. Утвърденият художник учителства за първа година и сподели своята радост от общуването с таланти на различни възрасти.

Гергана има различен стил и това си личи в изложбата. Тя умее да създава интерес във всяко дете и да дава възможност то да се открои. Влизала съм в нейни часове и там всеки рисува различни неща, но всеки е вдълбочен и заинтригуван от процеса на творчество. Валентина Стоева работи с най-малките и те се открояват с неподправеност. Румяна Димитрова и нейното тъкачно ателие са ни добре познати, но и винаги нови с идеите си. За първа година работим с Елеонора Маркова, която води клуб „Изящни изкуства“, но и тук виждаме как един добър учител открива и развива потенциала на децата. Мисля, че наистина ще се насладите, ако видите работите на нашите ученици, които са си достойни за Галерия, коментира Криси Аврамова.

Преди да се стигне до изобразителното изкуство гостите на изложбата станаха съпричастни и на другите таланти в Гимназията. Вечерта започна с народно пеене в интерпретацията на Моника Милатова. След нея второ представление и първо за пред съученици направиха театралите от клуб „Светлина“, които представиха „Нишки – Продължението“ на Йорданка Кушева. Вече сме говорили за забавната и поучителна смесица от срещата на древногръцки богове, нашенци на Чудомир, бай Ганьо и горнооряховско семейство в тесен апартамент някъде под Камъка. Цялата зала реагира с голяма радост на младите актьори, а по-възрастните си признаха, че всеки път разбират все повече от посланието на пиесата.

Празничният маратон, посветен на 165-та годишнина на Гимназията в Горна Оряховица, ще има своята кулминация утре, 19 април. От 10 часа в Зала 1 на Общината започва тържествения концерт, в който ще се изявят още повече таланти на СУ „Георги Измирлиев“.


Ключови думи
СУ "Георги Измирлиев" Горна Оряховица