Вторник, 30 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Всяка седмица в Езиковата във Велико Търново посрещат почивните дни с хоро

  12.04.2024 13:14
Всяка седмица в Езиковата във Велико Търново посрещат почивните дни с хоро

От година и половина учениците в Профилираната езикова гимназия във Велико Търново посрещат почивните дни с хорá. Всеки петък преди последния час, когато е второто голямо междучасие, младежи и девойки от VIII до XII клас се събират в двора на училището, за да играят народни танци.

Идеята е на учителя по български език и литература Людмила Бяливанова, която започна инициативата с предходния випуск, на когото преподаваше – родените през 2001 г. Споделянето на танците в училищния двор допринесе за по-бързото опознаване на поредния випуск (родените през 2006 година), за когото първите две години в гимназията преминаха в онлайн обучение по време на пандемията.

Така първоначалната идея на голямото хоро се видоизмени и увлече ученици от всички класове. За музикалното оформление от началото на инициативата отговаря учителят по история и цивилизации Драгомир Дачев.

„Идеята за хорáта е страхотна – от една страна това е наш опит да мотивираме учениците в голямото междучасие да излязат на открито, да танцуват и да споделят време заедно. Това допринася за сплотяването помежду им, както и за създаването на привързаност към училищната идентичност. И не на последно място – на тях им харесва – постоянно ме срещат по коридорите и ме питат – ще има ли хорá, кои от тях ще избера тази седмица, може ли да бъде точно определено и предложено от тях“, разказа Драгомир Дачев.

Инициаторите са изключително стриктни и отговорни към установената вече традиция, защото хорá се играят и през зимата – в салона на училището или във фоайето на главния вход. В случаите, когато г-н Дачев отсъства, задачата за музикалното оформление се възлага от него на ученик. Когато пък участващите започнат да се отегчават и броят им да намалява, учителите предлагат варианти на танци, с които да върнат мотивацията.

Така например през миналата учебна година по време на Деня на ученическото самоуправление – 1 юни – имаше организирано състезание между випуските за най-дълго хоро, а в началото на миналия месец се извиха патриотично и женско хоро.


Ключови думи
хоро ПЕГ
Последни
Седмицата
Анкета