Четвъртък, 02 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Горнооряховската сакура цъфна точно с началото на Ханами в Япония

  05.04.2024 15:22
Горнооряховската сакура цъфна точно с началото на Ханами в Япония

Японските вишни в Горна Оряховица цъфнаха точно когато в страната на изгряващото слънце обявиха началото на сезона на сакурите и на обичая Ханами. Това е специален сезон за японците, съпроводен с традиционен ритуал на наблюдаване и любуване.

Според традицията, началото на сезона на растението започва, когато се появят поне пет цвята на вишнево дърво край храма „Ясукуни” в Токио. Наблюденията се правят от експерти от Японската метеорологична агенция.

Цъфтежът на дръвчетата се следи непрекъснато и е като розова вълна, тръгващата от най-южните части в Окинава през март и завършва през май в северния остров Хокайдо.

Тази година началото на сезона на сакурите беше обявен на 31 март и закъсня с 15 дни в сравнение с миналата година. В Горна Оряховица обаче пролетта подрани и дръвчетата на пешеходната зона към площад „Георги Измирлиев” цъфнаха точно с първите цветове на свещеното дърво в Токио.

Горнооряховските японски вишни са вече на 7-8 години, но според почитателите им тази година са надминали себе си по красота. Според озеленителката Елена Евтимова обаче и тежкият сняг в края на миналата година е помогнал за особения чар на алеята тази пролет. Снегът натисна дърветата, ние почистихме колкото можахме, но те останаха като чадъри. Иначе са по-изправени и може би заради това сега на хората им се струва, че цъфтят по-особено, коментира Евтимова.

Цъфтежът на сакура е кратък - десетина дни, и според източната философия напомня за това колко краткотрайна и преходна е красотата. Не я пропускайте.


Ключови думи
сакура Токио Горна Оряховица