Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Наредба за премахване на незаконни строежи и стратегия за общинската собственост са предложени за онлайн обсъждане в Горна Оряховица

  30.03.2024 10:42
Наредба за премахване на незаконни строежи и стратегия за общинската собственост са предложени за онлайн обсъждане в Горна Оряховица

Два документа, чертаещи бъдещи политики на Община Горна Оряховица, са публикувани на сайта й и очакват мнението на горнооряховчани. Засега това са само проекти - Наредба за премахване на незаконни строежи и Стратегия за общинската собственост. След общественото обсъждане те ще бъдат внесени и в Общинския съвет.

Публикувани са на 21 март и в едномесечен срок всички имат възможност да правят коментари и да дават предложения.

Наредбата за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи от четвърта до шеста категория или части от тях на територията на община Горна Оряховица описва стъпка по стъпка действията по премахване на строежи, обявени за незаконни, както и механизма за възстановяване на разходите, които Общината ще направи, за да премахне обектите.

Наредбата е много кратка и много конкретна, а още при публикуването й кметът Николай Рашков коментира, че тя е знак за решимостта на новото общинско ръководство да не позволява всеки да си прави каквото иска в Горна Оряховица. Ще бъдем нетърпими към незаконните строежи, тази наредба ще се прилага, обяви Рашков.

По същото време е публикувана и Стратегия за управление на общинската собственост в мандат 2023 – 2027, която е доста по-пространна и не чак толкова конкретна. Предмет на стратегията са застроените и незастроени имоти – частна общинска собственост, в това число и жилищните имоти. Стратегията не разглежда собствеността, включена в капитала на търговски дружества, както и сградите, имотите и вещите – публична общинска собственост, с които не могат да се извършват разпоредителни действия.

Направен е анализ на състоянието на общинската собственост, което с две думи не е добро що се отнася до сградите и още не е съвсем пълно изяснено що се отнася до ниви и гори.

Иначе като цяло стратегията си поставя за цел да формира такива политики към общинската собственост, които да доведат до създаване на добра база за общински дейности и не на последно място до икономическа ефективност. Общинските сгради трябва да се поддържат, а тези, които са прекалено стари, амортизирани и биха искали много средства за поддръжка, трябва да се продадат. Трябва да продължи идентифицирането на общинската собственост за пасища, ниви, гори. И така нататък, описани са много действия, които също подлежат на коментар и допълнение от заинтересовани жители на общината.

В 30-дневен срок, считано от деня, следващ публикуването на проектите, всички могат да изразят своите становища и да дават предложения по изготвения проект.

Това може да стане на e–mail: [email protected] или в Центъра за административно обслужване в сградата на Община Горна Оряховица, пл. „Георги Измирлиев“ № 5.


Ключови думи
незаконни строежи
Последни
Седмицата
Анкета