Събота, 27 Апр 2024
            
Други Елена Общество

Как е било на Сирни заговезни показаха в Елена

  18.03.2024 14:06
Как е било на Сирни заговезни показаха в Елена

Дворът на архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ в неделния ден се изпълни с еленчани и гости, дошли от близо и далеч за първото издание на празника „Така било е на Сирни заговезни“.

Сирни заговезни се отбелязва 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни заговезни и поставя началото на най-големия пост през годината. На този ден вярващите трябва да пречистят душите си, за да посрещнат Възкресението Христово.

Празникът започна с поздрав от инж. Дилян Млъзев, кмет на община Елена, който пожела в седмиците преди Великден да изпълним сърцата си с доброта, смирение, човеколюбие с всички тези не само християнски, но общочовешки добродетели.

Пъстра програма с участието на танцова формация „Балкански ритми“ към Центъра за подкрепа за личностно развитие с ръководител Светлана Петрова, вокална група „Соноре“ към СУ „Иван Момчилов“ с ръководител Ивона Сариева и певицата Ивелина Христова зарадва публиката.

Благодарение на самодейците от Народно читалище „Съгласие – 2014“ с. Блъсковци оживя традицията, свързана със Сирни заговезни. Те представиха възстановка с искане на прошка от по-младите в семейството и хамкане на халва и яйца от децата.

Два конкурса се проведоха в неделния празничен ден – единият за най-страшна маска, а другият за най-майсторски приготвена баница със сирене.

Страшните маски на децата успяха да прогонят злите духове, каквато е традицията на Сирни заговезни, а за всички малчугани имаше грамоти и награди. Разбира се, най-впечатляващите маски бяха поощрени. На първо място бе класиран Стефан Драгостинов, на второ – Злати Маринов, а на трето – Иван Симеонов.

Едно от нещата, което задължително се слага на трапезата на Сирни заговезни     е баницата със сирене, затова и желаещите да се включат в конкурса за най-майсторски приготвена баница бяха много – представители на читалища, пенсионерски клубове и майсторки с индивидуално участие.

Компетентно жури в състав Живко Миланов, Десислава Шопова и Десислава Никифорова имаше тежката задача да дегустира и отличи най-добрите кулинари.

Най-майсторски приготвени и хрупкави се оказаха малките банички на Народно читалище „Христо Смирненски – 1890“ с. Чакали, вторите места бяха две – за културния клуб на пенсионера „Възраждане“ в град Елена и за клуба на пенсионера в село Беброво. С трето място бяха отличени Народно читалище „Надежда – 1870“ с. Беброво и Народно читалище „Иван Комитов – 1976“ с. Каменари.

Имаше и баници с грамоти в различни категории – най-оригинално оформена стана баницата на ЦНСТ ПЛУИ „Надежда“ с. Илаков рът, грамота за иновации в кулинарията получиха Народно читалище „Искра – 1900“ с. Константин, най-добре изпечената баница се оказа тази на Народно читалище „Развитие – 1914“ с. Руховци.

Освен всичко останало имаше и дегустации на различни видове сирена – краве, овче и сирене с маслина, босилек и червена чушка, предоставени от земеделския производител Веселин Иванов, както и доказаните вече на пазара качествени млечни продукти от Би Си Си Хендел. И понеже е Сирни заговезни посетителите опитаха три вида халва от фирма „Минчеви 93“ ЕООД гр. Габрово.

След пъстрата програма, вълнуващите конкурси и емоции в деня на прошка, всички се разделиха с пожелания отбелязването на празника „Така било е на Сирни заговезни“ да се превърне в традиция в община Елена.


Ключови думи
Сирни заговезни Елена