Събота, 27 Апр 2024
            
Лясковец Общество

В Община Лясковец представиха две Концепции за интегрирано териториално развитие

  13.03.2024 15:38
В Община Лясковец представиха две Концепции за интегрирано териториално развитие

Две Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) представи днес в Община Лясковец Областният информационен център. И двете са свързани с Лясковец, кандидатстват за одобрение, като вече са преминали етапа за съвместимост и допустимост.

Първата КИТИ е „Обособяване на Старопланински хъб от рекреационни зони за устойчив туризъм и зелени пространства за културни и социални иновации“. С нея кандидатства  Туристическо дружество „Трапезица 1902“, а партньори са ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново, Туристическо дружество „Чумерна“, СНЦ „Знам и мога повече“, регистрирано в Лясковец, Турист ЕООД. Общият размер на безвъзмездната финансова помощ е 2 879 000 лв.

Концепцията включва комплекс от шест проекта, като предвижда инвестиции в зелени пространства: туристическа инфраструктура, мрежа от еко пътеки, включително такава пътека в местността Лесопарка, и културни пространства и сцени на открито в Старопланински регион, както и реконструкция на публични зони за отдих и спорт. Едновременно с това концепцията предвижда и меки мерки, с които да се постигне интегриран ефект по отношение на важни социални предизвикателства за региона като застаряващо население, социално изключване на лица в неравностойно положение, както и слаба връзка между образование и бизнес. Центърът на зеления хъб е местността Ксилифор, предвидени са инвестиции в „Екопътека от хижа „Буковец“ до хижа „Чумерна“, пешеходна туристическа пътека в местност „Ксилифор“ до с. Арбанаси, както и зелено културно пространство, а също и сцена на талантите и Момина чешма – местност Ксилифор и сцена на открито до хижа „Буковец“.

Вторият проект е за обособяване на публични зони за отдих и спортна инфраструктура също в Ксилифор, а третият - обособяване на местността в зелено пространство за културни и социални иновации чрез реконструкция на „Къща за изкуство, култура и занаяти“ и оформяне на зелена арт и творческа зона.

Други два проекта са предвидени за финансиране по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021–2027 и един по Програма „Образование“ 2021-2027. Двата по „Развитие на човешките ресурси“ са за социално сключване и активно приобщаване на хора в уязвимо положение чрез зелено пространство за културни и социални иновации, насърчаване на социалното включване и по-добрата пригодност за работа чрез достъп до зелени, иновативни и приобщаващи културни пространства и за подкрепа за активен живот на възрастните хора и остаряване в добро здраве чрез прилагане на социални иновации. Инвестиции в умения за по-добри възможности за заетост и връзка на образованието с пазара на труда са по Програма „Образование“ 2021-2027.

Втората КИТИ е „Устойчива и безопасна инфраструктура на територията на Северен централен район, област Велико Търново“. Водещ партньор/ кандидат е Агенция „Пътна инфраструктура“ – Велико Търново. Общият размер на търсеното финансиране е 51 532 000 лв., като инвестициите са по програмите „Развитие на регионите“ и „Околна среда“.

Концепцията включва два проекта  - основен ремонт на път І-4 Севлиево - Вeлико Търново – Омуртаг, като на територията на община Лясковец касае отсечката от Лясковец до гара Кесарево, и изпълнение на трайни, възстановителни и укрепителни дейности на републикански път III-514 Горна Оряховица - Велико Търново.

Изпълнението попада в зоната с потенциал за икономическо развитие на Северен централен район, като предвидените дейности са подбрани и обединени въз основа на интегриран териториален подход, с който се цели трайно и значително подобряване на пътната инфраструктурата на територията на област Велико Търново. Изпълнението на инвестициите ще допринесе за постигането на устойчива мобилност, подобряването на транспортната свързаност и развитието на туризма в региона и напълно отговаря на идентифицираните потребности в социално-икономическия анализ на Северен централен район.  

Път III-514 Горна Оряховица – Велико Търново е пряка връзка между градовете Велико Търново и Горна Оряховица, силно урбанизирани територии, с концентрирана активна социално-икономическа дейност, определени като места за генериране на общонационален растеж. Осигурява и пряка връзка с Архитектурно-музеен резерват „Арбанаси“, който е сред Стоте национални туристически обекта. Посредством път III-514 се осъществява пряк достъп от областния център гр. Велико Търново, до летище Горна Оряховица, пряка връзка от път I-5, със северна и източна промишлени зони на гр. Горна Оряховица, изграждането на индустриален парк „Ряховец“, проучване и изграждане на Интермодален терминал Горна Оряховица (Източна промишлена зона).

165 са общо за страната подадените КИТИ. Чрез интегрираните териториални инвестиции ще се реализира т. нар. Интегриран териториален подход за инвестиране на европейски средства, който е основен за програмния период до 2027 г. Концепциите за ИТИ съдържат една или повече проектни идеи за една или няколко дейности, които в комбинация помежду си допринасят за развитието на съответния регион. При изпълнението им основно  е  изискването за участие на широк кръг заинтересовани страни, които в партньорство да осъществят предвидените дейности. В процедурата участват с финансов ресурс 6 програми, съфинансирани от фондовете на ЕС за периода 2021-2027 г. – „Развитие на регионите“, „Образование“, „Околна среда“, „Развитие на човешките ресурси“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“.

След като минат обществените обсъждания, концепциите ще бъдат приоритизирани от Регионалните съвети за развитие в 6-те региона за планиране. На практика, това е първата процедура в изпълнение на новия интегриран подход за териториално развитие в България, подкрепен по линия на кохезионната политика на ЕС.


Ключови думи
КИТИ