Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Политика

Венцислав Спирдонов ще е втори мандат начело на НАПОС

  07.03.2024 09:23
Венцислав Спирдонов ще е втори мандат начело на НАПОС

Председателят на Общински съвет-Велико Търново Венцислав Спирдонов ще е втори мандат начело на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България. Кандидатурата му бе издигната и гласувана по време на Общото събрание на организацията, която чества 20-годишнина от създаването си.

Форумът се проведе на 6 март в Пловдив, където през 2004 г. е учредена НАПОС-РБ. На срещата присъстваха 130 делегати.

Приветствие към участниците в Общото събрание поднесоха председателят на Общински съвет-Пловдив Атанас Узунов и зам.кметът на Пловдив Силвия Петкова.

Сред гостите бяха Даниел Панов-кмет на община Велико Търново и председател на УС на НСОРБ, както и изпълнителният директор на НСОРБ Силвия Георгиева.

„Изминалият мандат беше труден с множество кризи-здравна, политическа, икономическа. Със задължения, които ни бяха вменявани от изпълнителната власт без финансово изражение. Повече от година нямахме комуникация с правителството в един от най-трудните моменти при скока на цените на електроенергията, на горивата, на газта. Не знаехме какво да правим с европроектите, които и в момента са в застой. Благодарен съм на последния служебен кабинет, който отпуши работата на местната власт. В момента това, което прави местната власт заедно с изпълнителната власт, върви в правилната посока. Предстои ни ротация и се надявам тя да се случи и да не ходим отново на избори, защото всичко това е пагубно за местното самоуправление.

Успяхме, защото бяхме заедно. Бяхме гръбнака на държавата през трудните години. В новия мандат ни очакват нови предизвикателства. Сътрудничеството и партньорският подход на ниво регион е новата основа за европейска солидарност“, заяви Даниел Панов в обръщението си към председателите на Общински съвети.

Венцислав Спирдонов представи отчетен доклад на националната асоциация и нейното развитие през последните 4 години. Той направи и цялостен анализ на организацията за 2023 г. и за осъществените инициативи. Общото събрание прие бюджета и програмата с набелязани мерки през 2024 г., които са свързани както със законодателството, касаещо местното самоуправление, така с повишаване на административния капацитет.

„За изминалите 20 години НАПОС–РБ се утвърди като авторитетна неправителствена организация в областта на местното самоуправление, провеждаща множество научно–теоретични конференции, тематични дискусии, обучения, пътуващи семинари и други мероприятия в подкрепа на местните власти и общинските съвети. В момента в НАПОС – РБ членуват над 204 председатели на Общински съвети като организацията е отворена за прием на нови членове“, заяви Венцислав Спирдонов.

По време на форума бяха избрани нови ръководни органи на НАПОС-РБ-Управителен съвет от 25 души и Контролен съвет от 7 членове. Зам.председатели са Атанас Телчаров от община Садово и Сейфи Мехмедали от община Джебел.

Изпълнителният директор на НАПОС-РБ инж.Делян Дамяновски предложи да се направят промени в Устава на НАПОС-РБ. Според него организацията се е разраснала и занапред трябва да има трима зам.председатели.

Непосредствено след избора на новия Управителен съвет, членовете му проведоха първото си заседание.

Срещата завърши, като бившите членове на УС на НАПОС - РБ и председатели на Общинските съвети на Бургас проф.Севдалина Турманова, д-р Мария Стойчева на Силистра и Бедрие Газиюмер на Черноочене бяха удостоени със званието „почетни членове“ на асоциацията. За активна работа и всеотдайност към асоциацията трите дами бяха наградени с плакет и грамота.


Ключови думи
Венцислав Спирдонов НАПОС-РБ