Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Велико Търново отбеляза 146 години Свобода на България

  03.03.2024 18:27
Велико Търново отбеляза 146 години Свобода на България

146 години от Освобождението на България и Национален празник – Трети март, бяха отбелязани във Велико Търново.

Програмата започна с военен ритуал пред сградата на Общината - под звука на родния химн бе издигнато българското национално знаме. Кметът Даниел Панов и председателят на Великотърновски общински съвет Венцислав Спирдонов връчиха Академичната награда „Трети март“ на отличника от Националния военен университет „Васил Левски“ – старшина курсант Даниел Костов. Учениците Калина Досева и Присиян Дянков от ПМГ "Васил Друмев“ изпълниха рецитала „Трети март - триумф на силата и достойнството на българския дух“.

На паметника „Майка България“ бяха поднесени венци и цветя, отслужена бе заупокойна молитва. В словото си кметът Даниел Панов припомни, че това е традиция още от 1935-а година, когато е построен и открит паметникът, а великотърновци се прекланят пред българските герои от Освободителното движение.

„Трябва да помним, че тук - в Търновград, е запален пламъкът на борбата за свобода. Борба, продължила пет столетия с хайдушко движение, чети, въстания, завери. Всяко зрънце пръст по българската земя носи спомена за делото на знайните и незнайни герои.

Свободата наистина идва с Руско-турската война от 1878-а година. По нашите земи се сражават руси, украинци, поляци, финландци, румънци, белоруси - войници, чиято памет също почитаме. Но в тази война кръвта си проляха 40 000 български герои! Окрилени от идеала за свобода! Дълбок поклон и признателност пред делото на славните наши предци“, каза в словото си Даниел Панов. И продължи:

„Какво щеше да свободата без идеите на Раковски? Без святото дело на Васил Левски? Без  героизма на Ботев и апостолите от Априлското въстание? Затова днес – на Трети март, нека вдигнем високо глава и да бъдем горди българи и великотърновци! Да славим България – нашата родина и Велико Търново – нашият дом“.

„Ценете и пазете свободата! Пазете България - свободна държава на свободни хора, обединена и независима неразделна част от свободния европейски свят и европейската цивилизация, каквато си я представяха предците“, завърши Даниел Панов и благодари на великотърновци, че учат децата на Старата столица на истинско родолюбие.

Цветя бяха положени и на паметника на генерал-майор Сава Муткуров. Бележития търновец е роден на 16 декември 1852 г. Участва като доброволец в Сръбско-турската война от 1876 г. През Освободителната война от 1877-1878 г. е командир на рота в 54-и пехотен Мински полк. Особено голяма е заслугата му за подготовката и защитата на Съединението. Сава Муткуров е първият български генерал. Регент и военен министър в правителството на Стефан Стамболов. Получава три ордена за изключителни заслуги.

Програмата продължи с празничен фолклорен концерт на ПФА „Искра“ и изложба на клуб „Традиция“, а кулминацията е в 19:00ч. тази вече с аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов“, съчетан с Тържествена проверка на ротите на НВУ „Васил Левски“ и заря.


Ключови думи
3 март