Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Общество

Кметът на Ново село постави местни проблеми пред областния управител

  01.03.2024 13:29
Кметът на Ново село постави местни проблеми пред областния управител

Кметът на Ново село Христо Христов посети областния управител Ивайло Здравков в приемния му ден и постави няколко проблема от местен характер.

По думите на Христов, Ново село е западният вход на община Велико Търново, а и на цялата област, и той трябва да бъде най-приветливото място. За да се случи това обаче Областно пътно управление трябва да поддържа чистотата в района на две местности – едната е отбивката за паметника „Костница“ на Матей Преобрежнски, а другата – старото поселище на Ново село Юрта, където с проект по ПУДОС е възстановена стара чешма, монтирани са пейки и е изграден кът за отдих.

Проблемът, според Христо Христов е, че от ОПУ не изхвърлят редовно контейнерите за отпадъци и кметството прави това със собствен ресурс. По казуса преди време местният управник е сезирал АПИ по Закона за достъп до информация. От там му отговорили, че ОПУ разполага със средства за тази дейност.

Областният управител Ивайло Здравков увери, че планира среща с новото ръководство на Областно пътно управление, на която ще постави и този въпрос.

Той пое ангажимент да подаде сигнал и до фирмата, която поддържа уличното осветление в община Велико Търново, тъй като кметът на Ново село го информира и за друг проблем.

Става дума за това, че вече две години парковото осветление на „Костницата“ не функционира. От селото са осигурили 20 осветителни тела за подмяна, но екип на поддържащата фирма трябва да отстрани проблема. Ивайло Здравков увери, че в първата половина на месец март ще посети на място селото и паметника „Костницата“.

На срещата беше коментирана и възможността Ново село да кандидатства пред съответните институции с два проекта. Единият касае свързването на осветлението на църквата с „Костницата“, а другият - изграждането на скатови канавки, които да отведат подпочвените и дъждовните води, тъй като Ново село се намира на скат и водосборът там е голям.


Ключови думи
Христо Христов Ново село Ивайло Здравков