Неделя, 28 Апр 2024
            
Други Лясковец

В Лясковец децата показаха любовта си към Родината

  01.03.2024 10:15
В Лясковец децата показаха любовта си към Родината

В навечерието на националния ни празник учители и възпитаници на НУ „Цани Гинчев“ организираха изключителен спектакъл, който протече на сцената на читалището в Лясковец и премина под  надслов „Аз обичам България“. Грандиозният концерт беше изява на училищните групи по националната програма на Министерството на образованието и науката „Заедно в изкуствата и в спорта“ и представи дейностите на иновативните клубове за личностно развитие, които работят в училището вече трета поредна година според желанията и интересите на децата.

Освен учениците от клубовете на иновативното училище домакин,  в изявата „Аз обичам България“ се включиха и техни гости – малчуганите от трите детски градини „Пчелица“, „Радост“ и „Славейче“. В концертната програма с танцови и музикални изпълнения участваха и ТС „Лудо младо“ и Школа за народни инструменти „Потомци“ при НЧ „Напредък-1870“, гр. Лясковец, както и млади изпълнители от горнооряховската Музикална школа „Мамма мия“.

Темата естествено беше любовта към род и родина, към фолклора, историята и българските традиции, както и преклонението пред националните ни герои, дали живота си за нашата свобода. Близо 20 изпълнения представиха таланта на малки и по-големи деца. Специални гости на училището домакин бяха и учениците от Седми гвардейски отряд при СУ „Вичо Грънчаров“, Г. Оряховица, които откриха празничната програма. Химните на страната ни, на град Лясковец и на училището изпълниха изпълниха вокалистите от клуб „Талантино“ към НУ „Цани Гинчев“ - гр. Лясковец. С патриотичен марш се представиха малките юначета от клуб „Юнак“, а първокласниците рецитираха „Аз съм българче“. Последваха още много музикални изпълнения, танци, песни и стихове в прослава на Родината – песента „Трети март“, „Танц за България“, „Ръченица“, „Северняшко хоро“, „Македонски ритми“, „Бабакова ръченица“, „Чичовата“ „Обичам те, България“, „Кажи ми, горо“, „Четници се пишат“, „Притури се планината“, „За моята България“ и още много други. В заключителната част на вечерта истински фурор предизвикаха две талантливи млади изпълнителки - Преслава Георгиева и Симона Денева, последната - бивш възпитаник на Буровото училище. Те сложиха чудесен финал на вечерта с едни от най-популярните български песни – „Пътнико свиден“ и „Моя страна, моя България“, изправяйки на крака лясковската публика.

Великолепният празничен концерт на даровитите млади поколения изгледаха с възхищение гостите на празника – председателят на Общинския съвет Сергей Добрев, заместник-кметовете Емилия Жилиева и Росица Господинова, общински съветници, представители на Съюза на гимнастическите дружества „Юнак“, директори на образователни институции, дългогодишни учители, родители. Благодарности от името на официалните лица и лясковската публика поднесе заместник-кметът на Общината Емилия Жилиева, която се обърна към ръководителите на школите и клубовете, към директорите, учителите и децата с пожелание все така да обичат България и подари български флагове, които винаги гордо да развяват.

„Благодаря Ви, скъпи учители, че учите децата да ценят всичко родно – род, език, история, фолклор, и най-вече, че ги учите да помнят и славят нашите герои“, каза още в приветствието си заместник-кметът.


Ключови думи
НУ Цани Гинчев
Последни
Седмицата
Анкета