Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Общество

Актрисата Гергана Стоянова даде урок на децата в Долна Оряховица как сбъдването на мечтите зависи от самите тях

  27.02.2024 14:17
Актрисата Гергана Стоянова даде урок на децата в Долна Оряховица как сбъдването на мечтите зависи от самите тях

Актрисата Гергана Стоянова, която е и един от най-разпознаваемите гласове в България, беше гост на децата от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Долна Оряховица със своя пътуващ семинар „Аз уча, вярвам, мога, знам”.

В два урока – за децата от начален етап и после за по-големите от 5 до 7 клас, актрисата провокира своите малки домакини да се обърнат към себе си, да изследват мечтите си и да разберат, че сбъдването им зависи на първо място от самите тях. Гостуването е по покана на младежката организация „За добро” и училището в Долна Оряховица. За Гергана Стоянова това е поредна спирка по един дълъг път, посветен на мотивирането на децата в цялата страна.

За телевизионната публика Гергана е позната в ролите си в различни тв предавания, постановки и най-вече хитови сериали като „Връзки” и „Откраднат живот”. Киноманите я знаят от дублажа на филми и сериали, в които е озвучавала световни звезди като Джулия Робъртс, Шарън Стоун, Никол Кидман, Пенелопе Крус и още много други. Гласът й всъщност го познават всички, които са потребители на „Виваком”, „Лидъл” или навигацията за пътуване, тъй като озвучава техните съобщения.

В Долна Оряховица обаче тя беше в ролята на вдъхновител за децата на България, която започнала преди три години. Тогава била поканена в родното си училище в квартал Долно Езерово на Бургас. След тази среща се заредили още и още, а за три години тя вече се е срещнала с повече от 30 000 деца. Само за последната учебна година е била гост на над 14 000 хлапета. Появила се идеята за тетрадки и бележници, с които да подпомага уроците си и децата на Долна Оряховица бяха сред първите, които работиха с новите помагала.

Идеята е, че от малки хората трябва да знаят, че развитието на собствените им способности зависи на първо място от самите тях. Искам да покажа на децата как всеки трябва да е своя вдъхновител и мечтите се сбъдват, когато знаем какво искаме и направим план как да го постигнем, обяснява актрисата. Съществена част от нейните срещи са посветени и на обичта към родното място и родината. Трябва да познаваме корените си, да знаем кои сме, да ценим постиженията на своите сънародници. Така трупаме самочувствие, което ще помогне и за нашето израстване, обясни тя на децата. Всичко това тя поднася с много хумор, емоция и настроение, които карат децата активно да участват в семинара.

Училището в Долна Оряховица я посрещна с хляб и сол, но и с първите пролетни цветя, набрани в градините. Малка демонстрация на разностранните таланти на долнооряховските деца въведе в темата как всеки трябва да развива своите способности и да постигне най-доброто от себе си. Ръчно изработени мартеници ще напомнят на Гергана Стоянова за емоционалната среща в Долна Оряховица.


Ключови думи
Гергана Стоянова Долна Оряховица училище Горна Оряховица