Събота, 27 Апр 2024
            
Други

Стартира националният етап на 53-я Международен епистоларен конкурс на Всемирния пощенски съюз

  26.02.2024 14:11
Стартира националният етап на 53-я Международен епистоларен конкурс на Всемирния пощенски съюз

„Български пощи“ обявяват началото на националния етап на 53-тия Международен епистоларен конкурс за млади хора на Всемирния пощенски съюз (ВПС).

През 2024 г. Международният епистоларен конкурс ще се проведе под знака на 150-та годишнина на ВПС. Участниците ще бъдат насочени да разсъждават върху бъдещето на света по темата „На своите 150 години ВПС служи на хората по света повече от осем поколения. Оттогава светът се промени изключително много. Напишете писмо на бъдещите поколения за света, който се надявате да наследят". Избраната тема цели да насърчи младите хора да изразят мислите си относно настоящите глобални предизвикателства и да предложат иновативни решения за бъдещето.

От 1971 г. ВПС поощрява способността на учениците на възраст от 9 до 15 години да пишат писма по зададена тема. Конкурсът ги провокира да осъзнаят важната роля на пощенските услуги за обществото, развива уменията им за писане и способността им да изразяват ясно мислите си.

Всяка година, „Български пощи“, като член на ВПС, организира и провежда епистоларния конкурса на национално ниво, като избира най-хубавото писмо и го изпраща за участие в международния кръг.

През 2016 година деветокласничка от Ямбол бе класирана на второ място между победителите от 191 страни.

Крайният срок за изпращане на писма с получател РУ на „Български пощи” за 53-тия Международен епистоларен конкурс е 29.03.2024 г.

В конкурса могат да вземат участие единствено деца на възраст от 9 до 15 години. Международното бюро на ВПС не приема съчинения, изпратени директно до тях, от училища или физически лица и допуска за участие във финалното състезание само по едно писмо от страна-членка.

Всяка от допуснатите до конкурса творби трябва да отговаря на определени условия, които са публикувани на сайта на „Български пощи“.

Писмото, класирало се на първо място на национално ниво, ще бъде преведено и изпратено до ВПС .

​Авторите на първите три класирали се писма от националния етап на Международния епистоларния конкурс ще бъдат отличени с предметни награди. За първо място – електрически скутер; за второ място – четец за книги; за трето място – смарт часовник.


Ключови думи
Български пощи