Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Икономика

Тежки времена: „Складова техника” прави съкращения, „Бронз” е мъртъв

  24.02.2024 09:21
Тежки времена: „Складова техника” прави съкращения, „Бронз” е мъртъв

Стагнацията, обхванала Европа в последните няколко месеца, няма да ни заобиколи и ще дойде и при нас. Кризата я усещат първо фирмите, които са ориентирани към експорт за Западна Европа, коментират горнооряховски мениджъри.

На практика голяма част от бизнеса в Горна Оряховица зависи силно от европейските пазари и свиването на потреблението в Западна Европа се отразява болезнено на местните фирми.

„Складова техника” вероятно е в най-тежко положение в момента, но останалите от бранша също изпитват затруднения. Най-старото машиностроително предприятие в общината преживя няколко кризи в последните години и се надява, че ще преживее и тази. „Нищо необичайно не се случва. Не сме спрели работа, временно преустановяваме определени дейности и част от хората се освобождават. Запазваме основното ядро от инженери и конструктори, за да можем при подобряване на ситуацията бързо да възстановим производството”, коментираха от ръководството на фирмата, наричайки още „пълен абсурд” слуховете за ликвидация или несъстоятелност.

Вярно е, че се правят съкращения, но е по-добре хората да отидат сега на борсата, за да успеем да съхраним фирмата. Надяваме се съвсем скоро отново да си върнем работниците, казват още от „Складова техника”.

Кризата сега идва след голям бум на продажбите на камини преди година. Когато цената на електроенергията скочи, хората се ориентираха към камини. Тогава „Складова техника” направи рекордни продажби. Само че цените на тока се укротиха и се оказа, че западните контрагенти са се презапасили с печки и още не могат да ги продадат. Въпрос на търпение е пазарите да се нормализират и нашето производство да се възстанови, надяват се в горнооряховската фирма.

Кризата е не само тежка, но е и най-тежката в последните години. Дори по време на ковидните ограничения на транспорт и доставки не усетихме толкова силно притеснение, коментират и другите производители от бранша.

И докато те все пак разчитат, че след този спад ще дойде нов ръст на производството, за долнооряховското машиностроително предприятие „Бронз ТМ” всичко вече е в миналото.

БРОНЗ Е ОКОНЧАТЕЛНО МЪРТЪВ

Все пак има и добра новина за работниците в цялата история на мъчителното умиране на предприятието. „Бронз” е обявен в несъстоятелност и това ще позволи на работници и служители да получат част от невзетите си заплати.

Заводът спря производство още миналата пролет и започна процедура по ликвидация. Работниците обаче останаха с по няколко висящи заплати и съответно започнаха да ги търсят по съдебен път. Десетки дела бяха заведени в Горнооряховския районен съд и спечелени от хората, търсещи парите си. Работниците се снабдяват с изпълнителни листи, но в списъка на кредиторите с предимство е държавата. Което означава, че при продажба на активите на фирмата, може и да не останат пари за неизплатените заплати. За да не останат напълно измамени, бяха предприети мерки за блокиране на продажбите, насрочени от НАП.

След сигнал от потърпевшите до Инспекцията по труда, тя се задейства и поиска от Софийския градски съд да обяви фирмата в несъстоятелност. Съдът от своя страна също реагира доста бързо и от 19 януари „Бронз” е в несъстоятелност. Това е важно за хората, защото ще могат да получат поне гарантираните от държавата вземания. За някои това няма да е пълен размер на неиздължените заплати, но все пак е първа стъпка. За да получат гарантираните вземания, трябва да ги предявят пред НОИ и после да чакат изплащането им. Но за пълно изплащане на заплати и обезщетения, ако надхвърлят гарантирания от държавата размер, ще трябва да чакат продажбата на активите. Това пък едва ли ще стане скоро, тъй като някоя от заинтересованите страни трябва да внесе 10 000 лева в СГС, за да продължи процедурата по несъстоятелност. Съдът е дал срок от една година.

Иначе сагата с имотите на „Бронз” тепърва ще се развива. Теренът е на доста атрактивно място. Ако летището и индустриалният парк до него развият потенциала си, и за имотите в Долна Оряховица ще има някакво бъдеще.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
СКладова техника Бронз