Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

Лекари в Горна Оряховица спасиха живота на млада жена, върната от няколко лечебни заведения

  22.02.2024 15:41
Лекари в Горна Оряховица спасиха живота на млада жена, върната от няколко лечебни заведения

Горнооряховски медици спасиха живота на млада великотърновка, която прекарала три дни в страдания, върната от няколко лечебни заведения. Екипът, ръководен от гастроентеролога д-р Илко Костурков, извърши точна диагностика и животоспасяваща ендоскопска процедура, с което случаят приключи благополучно. 34-годишната Б. В. разказа за случая, сърдечно благодарна на целия екип.

На 16 февруари жената закупила хранителен продукт - желиран език, от магазин във Велико Търново и вечерта го консумирала. Веднага след консумацията тя усетила неприятно дразнене и боцкане в горната част на хранопровода и трудност при преглъщането.

"Реших, че съм глътнала нещо, имах усещане за чуждо тяло, заседнало в хранопровода. Отидох в Спешна помощ във Велико Търново, където прецениха, че съм за специалист УНГ и започнаха да звънят на отделенията в болниците в Габрово, Горна Оряховица, накрая решиха, че трябва да вървя до Плевен. През нощта се придвижих до УМБАЛ - Плевен, където в спешен кабинет ми казаха да остана в града да чакам някакъв специалист. Казаха ми: ще чакаш няколко дни. Аз се отказах, а междувременно усещах, че това чуждо тяло се смъква още по-надолу.

Върнах се в Търново и в събота отидох в кабинета на УНГ специалиста д-р Белчилов, който огледа хранопровода, докъдето успя, не откри нищо, но прояви голямо внимание и звъня на негови колеги - гастроентеролози. После отидох в болницата тук, но оттам ми казаха, че случаят е за Плевен, да отида там. Мой познат обаче ми препоръча гастроентеролога д-р Илко Костурков в Горна Оряховица. В понеделник сутринта отидох в Първо вътрешно отделение и д-р Костурков ми огледа с апаратура хранопровода, където най-сетне беше открито това чуждо тяло. Поставиха ми упойка и за две минути го извадиха - беше поне 4-5 сантиметра, подобно на игла, с два остри върха, според мен - метално..."

Началникът на Първо вътрешно отделение д-р Илко Костурков извършил гастроскопия и установил чуждото тяло в горната част на хранопровода. В резултат на сложна ендоскопска процедура, то било извадено. Пациентката е останала в лечебното заведение два дни под наблюдение и изписана в добро състояние.

"Д-р Костурков ми каза, че чуждото тяло е било застанало напречно, което е било много опасно, тъй като това е можело да доведе до разкъсвания и също, че изваждането му е било доста рисково“, разказва още Б.В. "Сложиха ми системи и останах и на другия ден в болницата. В момента съм много добре, усещам лек дискомфорт при преглъщането, което е нормално. Доколкото разбрах, ако ме бяха размотавали още два-три дни, е могло да бъде фатално за мен. Много съм благодарна на д-р Костурков и екипа му, иначе нямаше да мога видя дъщеря ми как расте!", споделя още младата жена.


Ключови думи
д-р Илко костурков