Неделя, 28 Апр 2024
            
Други Елена

Поклонение пред делото на Левски в град Елена

  19.02.2024 14:37
Поклонение пред делото на Левски в град Елена

С възпоменателно шествие от пл. „Иларион Макариополски“ до барелефа на Апостола на свободата еленчани почетоха 151 години от гибелта на великия българин.

Заупокойна панихида отслужи архиерейският наместник протойерей Валентин Георгиев, а слово за Дякона отправи кметът на община Елена инж. Дилян Млъзев.

В него той отбеляза: „Днес отново сме тук, склонили глава пред подвига на Левски. За нас, като еленчани, обаче е важно да си припомняме всеки път на тази дата, че тук, в нашия град, Левски е намирал съмишленици, хора достойни, които смело са прегръщали идеята за свобода и саможертва.

Два пъти Левски идва в Елена - през 1869 с отец Матей Преображенски, и през 1871 г. - с Ангел Кънчев. При първото отсядат в Хилендарския метох, проучват обстановката, срещат се с еленски първенци и младежи, раздават революционни брошури.

Не е случайно и това, че авторът на първата книга за Левски – „Василий Левски и Ангел Кънчев в Елена“, издадена в Търново през 1880 г., е еленчанинът Сава Попхристов Кършовски.“

Стихове и песни за личността и делото на Дякона, представиха ученици от Начално училище „Иларион Макариополски” с ръководители Нели Петкова и Вера Пенева.

В знак на признателност венец поднесоха кметът инж. Дилян Млъзев и председателят на Общински съвет Елена Стоян Златев. Цветя бяха положени от Музей на Възраждането, от Средно училище „Иван Момчилов“ и от Начално училище „Иларион Макариополски“ град Елена.

Почит към Апостола бе отдадена и с полагане на цветя пред паметника на братята Кършовски, както и пред паметната плоча на родната им къща, в която Левски основава частния революционен комитет в града.


Ключови думи
Левски