Неделя, 28 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

За втора поредна година Горна Оряховица ще бъде част от Международния ден на математиката

  17.02.2024 09:38
За втора поредна година Горна Оряховица ще бъде част от Международния ден на математиката

Ученици от почти всички училища в Горна Оряховица ще се включат в отбелязването на Международния ден на математиката тази година. За втора поредна година спортна зала „Никола Петров” ще бъде домакин на математическо забавление и така Горна Оряховица ще стане част от световните събития за Деня на математиката.

Организатор е отново доц. д-р Диана Стоева с подкрепата на Община Горна Оряховица, местния бизнес и училищата в града.

Международният ден на математиката е иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации от целия свят и е обявен на 40-тата Генерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 2019 г. Това е световен празник, който се отбелязва ежегодно на 14 март, а първото честване беше през 2020 г. Датата не е избрана случайно. На много места и преди това 14 март се е отбелязвал като Ден на числото ПИ (датата идва от това, че 3,14 е приблизителната стойност на ПИ). Затова датата останала и за по-мащабната инициатива - Световен ден на математиката.

Всяка година събитията се провеждат под различно мото и с различно предизвикателство. Тази година мотото е „Математиката е игра”, така че горнооряховските ученици ще имат един наистина забавен ден, посветен на науката. Горнооряховското събитие ще бъде на 9 март (събота).

Първото отбелязване на Международния ден на математиката в Горна Оряховица стана миналата година благодарение на горнооряховчанката Диана Стоева, която работи в Австрийската академия на науките и преподава във Виенския университет. Тя е сред организаторите на събитието и в австрийската столица, но държи да го прави и в родния си град.

В първото издание на математическия празник в Горна Оряховица се включиха над 200 ученици от ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЛПИ „Атанас Буров“ и ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“. Тази година към тях ще се присъединят и възпитаници на ПГЕЕ „М. В. Ломоносов”.

Все още не е уточнена програмата за 9 март, но вече се знае, че участниците ще бъдат поздравени от финалиста в „Гласът на България” Симеон Славев с вокален педагог Аделина Колева и Детски танцов състав „Елбетица” с ръководител Йордан Минчев.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Световен ден на математиката