Понеделник, 29 Апр 2024
            
Други Свищов

Археологът Николай Овчаров стана Почетен професор на Свищовската академия

  08.02.2024 17:00
Археологът Николай Овчаров стана Почетен професор на Свищовската академия

На тържествена академична церемония в Свищов известният български археолог проф. д. и. н. Николай Овчаров бе удостоен със званието Почетен професор на Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. Ректорът проф. д-р Марияна Божинова и номинираният за почетното звание проф. Овчаров, придружени от зам.-ректорите доц. д-р Искра Пантелеева, доц. д-р Любомир Иванов и доц. д-р Румен Ерусалимов, бяха посрещнати тържествено в ауд.10 с бурни аплодисменти от присъстващите гости, преподаватели и студенти. Официални гости на церемонията бяха Галина Стоянова – кмет на община Казанлък, Младен Станев – председател на УС на Асоциацията на българите по света, проф. д-р Пламен Павлов – български историк, поет, публицист, преподавател във Великотърновския университет, делегация от партньорски висши училища от консорциума KreativEU, по проект на програма Еразъм+, Марин Маринов – археолог в Исторически музей – Свищов.

Зам.-ректорът по студентска политика, институционални комуникации и продължаващо обучение доц. Ерусалимов представи  номинирания за званието „Почетен професор”, като запозна аудиторията с неговата научна и обществена дейност.

„Благодарение на своята харизма, проф. Овчаров успява да представи по запомнящ се и неповторим начин пред целия свят богатото културноисторическо наследство на България”, заяви доц. Ерусалимов. Той поясни, че археологическите открития на проф. Овчаров често са отразявани от електронните медии и периодичния печат, не само в България, но и в чужбина. Световни телевизии като CNN, EuroNews, BBC, RTL и други излъчват десетки репортажи за тях. Откритията на проф. Овчаров са популяризирани посредством научнопопулярни филми излъчени от телевизии като немско-френската Arte; телевизията в Шанхай, Китай; Японската национална телевизия; Японската телевизия „Асахи”; Румънската национална телевизия.

През 2007 г. откритията на проф. Овчаров са представени в гледаното от 12 милиона британци „Шоу на Майкъл Палин” на телевизия ВВС.

За своята дейност проф. Николай Овчаров многократно е награждаван. Той е носител на държавния орден „Св. св. Кирил и Методий” с огърлие, удостоен е с най-високото отличие на Министерството на културата – „Златен век” с огърлие, носител е на Голямата награда за приноси в изследването на тракийската култура „Проф. Александър Фол”, обявен е за Почетен гражданин на София, Кърджали, Търговище и Златоград. Удостоен е и със званието „Почетен гост” на община Белоградчик.

От 2018 г. проф. Николай Овчаров свързва творческата си кариера с град Свищов. Тогава той получава голямата награда „Златен орел” за приноси в развитието на българската култура. Веднага след това, по негово предложение и решение на Общински съвет – Свищов, са извършени спешни археологически проучвания на централната част на средновековната крепост Калето в Свищов, а през следващите три години са направени мащабни археологически разкопки. Веднага след приключването на теренните изследвания от проф. Овчаров и водения от него колектив e написана монографията „Свищовската крепост”, която с голям успех е публикувана през 2022 г.

От Общината, със съдействието на проф. Овчаров, е изработен и европейски проект, с помощта на който крепостта ще бъде реставрирана и превърната във великолепен обект на културно-историческия туризъм. Същевременно е публикувана и книгата на проф. Николай Овчаров „Дракула – българската версия”. В нея се разглежда много интересното присъствие през ХV в. в Свищов на влашкия войвода Влад Цепеш, по-известен като Дракула. Следи от този важен исторически епизод са открити при разкопките.

                От учебната 2021/2022 г. проф. Николай Овчаров е част от преподавателския екип на СА „Д. А. Ценов” – Свищов. Възложен му е лекционен курс по учебната дисциплина „Културно-историческо наследство”, който той води пред студентите от специалност „Икономика на туризма”. В своите лекции проф. Овчаров споделя със студентите богатия си опит, натрупан в годините на неговите изследвания в Източните Родопи, старите български столици и в други интересни места, а основната цел на курса е подпомагане изграждането и развитието в България на специфичния и изключително перспективен клон на икономиката, какъвто е културния туризъм. Въз основа на неговата експертиза Стопанската академия номинира проф. Овчаров за член на консултативния съвет в проекта за изграждане на европейски университет KreativEU, в който Академията е партньор заедно с още 10 европейски университета.

След представянето на номинирания, проф. д-р Марияна Божинова обяви решението на Академичния съвет за удостояването на проф. д.и.н. Николай Овчаров със званието „Почетен професор на СА „Д. А. Ценов” за изключителни заслуги в областта на културата и опазване на културно-историческото наследство на България. Ректорът изрази надежда, че и в бъдеще проф. Овчаров ще бъде посланик на Стопанската академия по света, и му връчи символите на почетното звание – дипломата, поставена в специална кожена папка и копието й в остъклена рамка, и препис от решението на Академичния съвет.

В чест на новия почетен професор прозвуча „Многая лета”. Поздравления към проф. Овчаров поднесоха проф. Пламен Павлов и кметът на Казанлък Галина Стоянова. В аудиторията бяха прочетени поздравителните адреси до проф. Овчаров от министъра на туризма Зарица Динкова и от Тома Биков – председател на Комисията по култура и медии в НС. Новият почетен професор на Свищовското висше училище благодари за оказаната му висока чест и изнесе академично слово на тема „Културно-историческият туризъм и неговото място в икономиката на България”.

След церемонията проф. Овчаров посети академичния музей и положи подпис в почетната книга на Свищовската академия.


Ключови думи
проф. Николай Овчаров Стопанска академия