Неделя, 28 Апр 2024
            
Велико Търново Култура

Деветото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ гостува във Велико Търново

  05.02.2024 14:11
Деветото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ гостува във Велико Търново

Деветото издание на фестивала „Срещи на младото европейско кино“ гостува във Велико Търново. Между 9 и 11 февруари 2024г. фестивалът кани всички деца, младежи, техните учители и родители на поредица от прожекции на съвременни филми, както и на такива, които са част от европейското културно наследство. Кани също на специални киноработилници и киноконцерт – прожекция с музика на живо. Входът е свободен, но е нужна предварителна регистрация.

Започва се н 9 февруари в 14 ч. с късометражна програма „Преходи във времето”. Тя включва хърватски филми, част от колекцията на CinEd.

Ще отидем на пазар в центъра на Загреб, ще получим и прочетем писма от близки роднини, а след това ще опознаем мистичната баба Яня. Прожекцията ще бъде последвана от работилница за изработване на колаж, вдъхновен от показаните филми, анонсират от фестивала. И уточняват мястото на събитието – Актовата зала на СУ „Емилиян Станев“, както и подходящата възраст на публиката – 11-14 г.

В 18 ч. в кино „Искра“ предстои специален киноконцерт - прожекция на програма от френски  късометражни анимационни филми с музика, композирана и изпълнена на живо от джаз пианиста Станислав Арабаджиев.

А какво ще гледаме? Ще се запознаем с един пианист, чието свирене събужда образи от миналото, ще се впуснем в приключение с малко мишле, което би искало да може да лети, ще видим как и на слънцето много му се спи рано сутрин, ще разхвърляме шивашкото ателие на баба, а за десерт… от екрана ще заухае на френска пекарна. Събитието е подходящо за зрители от 6 до 106-годишна възраст, с намигване посочват организаторите.

В събота част от събитията от фестивала се местят в РБ „пеко Славейков“. В 10 ч. е стартът на късометражната програма „В ритъма на киното”, в която музиката и цветът са водещите персонажи. Прожекцията ще бъде последвана от работилница  с участието на пианиста Станислав Арабаджиев, в която малките участници ще могат да създадат звук към кратък филм. Ако има участници, които свирят на музикален инструмент, биха могли да го донесат. Подходящата възраст на участниците в това събитие е 9 – 11 г.

Към малко по-големи зрители – на 15+ години, е насочена прожекцията на документалния филм „Сърбенка”. Хърватската лента е режисирана от Небойша Слипчевич.

През зимата на 1991 г. е убито дванадесетгодишното сръбско момиче Александра Зец. Въпреки че са били известни на обществеността, извършителите никога не са били осъдени за това престъпление. Четвърт век по-късно театралният режисьор Оливер Фърлич създава театрална постановка за случая Зец. Творческият процес изважда на повърхността скрити травми, превръщайки репетициите в колективна психотерапия, а дванадесетгодишната актриса Нина има чувството, че войната никога не е свършвала.

Прожекцията, която започва в 16 ч., ще бъде последвана от дискусия. Мястото е Общностното пространство „Солидария” (ул. „Христо Караминков“ 27).

От 18:00 ч. в кино „Искра“ пък е прожекцията на документалния филм „Проект Баба” на Балинт Ревес. Унгаро-британската продукция е документален филм, сниман в продължение на седем години. Трима внуци изследват невероятното минало на техните баби: английска шпионка, танцьорка от нацистка Германия и комунистка от Унгария, оцеляла от Холокоста. “Проект: Баба” задава неудобни въпроси и достига до искрени и емоционални отговори. 

Този нетрадиционен диалог между поколенията има за цел да разбере какво е наследството, оставено от Втората световна война и по какъв начин се предава паметта в семейството. Трима млади мъже от различни европейски държави преплитат своите семейни истории. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия за похватите, използвани в документалния филм и актуалността на разискваните теми в него.

Третият ден от фестивала – 11 февруари, неделя, започва в 11 ч. с късометражна програма „Статичен кадър и движение”, част от кинообразователната програма CINEMINI.

Филмът е първото средство в историята, което може да записва и пресъздава движение. Достатъчно голяма сензация, за да превърне ежедневни събития като пристигането на влак в касови хитове. В основата на филмовия процес стои не само движението, но и взаимодействието между движението и статичността. Всички образи, които виждаме, са неподвижни, движението е конструирано единствено в главите ни. Това открива безкрайни възможности: времето тече назад, предмети от бита оживяват, а вековни картини могат да бъдат изследвани по съвсем нов начин.

Прожекцията ще бъде последвана от работилница за изработване на оптична киноиграчка. Домакин е РБ „Петко Р. Славейков“.

В 18 ч. в „Солидария“ идва ред на съвременно немско кино. Програмата представя новите интересни гласове на съвременното немско късометражно кино. Селекцията включва филми, показани на престижни международни фестивали (Берлинале, Дрезден, Оберхаузен) и отразява живота на младите хора в съвременна Германия – сред тях са режисьорка, родена в Германия, но с произход от Северна Корея, както и студенти от Аржентина, които се опитват да намерят своя път в пълния с възможности Берлин. Селекцията включва и филм на немски режисьор, посветен на Масха Амини и борбата за права на жените в Иран. Една изненадваща, стилово разнообразна, социално ангажирана програма на млади режисьори, които творят в Германия днес. Късометражната програма е част от фестивала благодарение на Гьоте-институт в България. Препоръчва се за младежи над 16 години, както и за широката публика./ Сн. организатори


Ключови думи
„Срещи на младото европейско кино“
Последни
Седмицата
Анкета