Понеделник, 29 Апр 2024
            
Горна Оряховица Политика

Делото за кметските избори в Горна Оряховица стигна до Върховния съд

  01.02.2024 14:10
Делото за кметските избори в Горна Оряховица стигна до Върховния съд

Върховният административен съд даде ход на делото за кметските избори в Горна Оряховица. След кратко изложение от заинтересованите страни, заседанието е приключило и се очаква решение. Принципно срокът е едномесечен и тъй като делото не представлява някаква особена юридическа сложност, може да има решение до началото на март.

Делото във ВАС е по жалба на Добромир Добрев срещу решение на Великотърновския административен съд. С въпросното решение ВТАС отхвърли жалбата на бившия кмет срещу решението на Общинската избирателна комисия за обявяване на резултатите от втория тур на местните избори. Инж. Добрев оспорва машинното гласуване по време на балотажа, тъй като именно от машинния вот идва разликата от 424 гласа в полза на избрания за кмет Николай Рашков. ВТАС разпореди повторно преброяване на голяма част от бюлетините, но не откри съществени грешки, които да променят вота. Не бе уважена и претенцията срещу удостоверяването на машините, с които се гласува. И в крайна сметка жалбата бе отхвърлена.

Загубилият изборите обжалва пред Върховния административен съд и това ще бъде последната инстанция, която трябва да сложи край на изборите в Горна Оряховица.


Ключови думи
дело избори Горна Оряховица