Събота, 27 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Ритуално ще зарежат новите лозя в Арбанаси

  31.01.2024 09:37
Ритуално ще зарежат новите лозя в Арбанаси

Празник с ритуално зарязване на лозята и изобилие от вино и скара организират на Трифон Зарезан в района на младите лозови масиви в Арбанаси от Винения дегустационен център и компания "Новите лозя".

"Организираме празника за втора поредна година, като смятаме той да се превърне в традиционен и да допълни туристическия облик на Арбанаси", коментира Станимир Стоянов, създател на Винения дегустационен център и председател на Съюза на енолозите в България.

Преди две години "Новите лозя" наема пустееща земя в района на Албанаси, от които вече е засадила с млади насаждения, бели и червени сортове Кайлъшки Мискет, Шардоне, Пино Гри, Гъмза, Рубин, Каберне Фран и Сира - близо 40 декара.

Празникът, посветен на лозарите и винарите, започва на 10 февруари в 11.00 часа с водосвет за здраве и берекет, отслужени от отец Киприян. След това ритуално ще бъдат зарязани лозята и ще има състезание по търкаляне на бъчви, като са предвидени и награди. Предвидени са още дегустации на регионални вина, подбрани от Винения дегустационен център и две местни изби - Руевит Естейт и Леге Артис. Присъстващите ще могат да опитат Мускат, Совиньон Блан, Шардоне, Мерло, Гъмза и Каберне Совиньон.

За доброто настроение на гостите е организирана и фолклорна програма. Всеки ще може да опита от обредния хляб и да си вземе венец от лозова пръчка за здраве и берекет.

Празникът на открито ще продължи до залез слънце, като за гостите и участниците ще цвърчи болярско барбекю, обилно полято с руйно вино. Народна музика и хора ще допълнят настроението.


Ключови думи
лозя Арбанаси