Понеделник, 22 Апр 2024
            
Горна Оряховица Други

АПИ ще ремонтира пътя от Драганово до ПГЛПИ „Буров“ в Горна Оряховица

  21.01.2024 11:25
АПИ ще ремонтира пътя от Драганово до ПГЛПИ „Буров“ в Горна Оряховица

2024-та ще е година на големите пътни ремонти в община Горна Оряховица. Освен че Общината има 12 проекта за 30 милиона, включени в инвестиционната програма на държавния бюджет, и Областното пътно управление има одобрен проект от АПИ за неотложен ремонт на пътя от Драганово до Горна Оряховица. В съвкупност общинските проекти и този на АПИ ще решат до голяма степен проблемите с пътищата в източната част на общината. Най-големият проблем ще бъде „Пътни строежи – Велико Търново” да си направи такъв график, че да може да покрие всички заявки – и АПИ, и Общината имат рамково споразумение с фирмата за ремонтите по пътищата. А тази година тя ще има много работа в Горнооряховско.

Първото, което ще се прави тази година, е да се продължи ремонта на пътя към Стрелец. Парите идват от МРРБ, като първата част бе направена миналата година, а сега ще се продължи за останалата част. Кметът Николай Рашков вече е подписал възлагателното писмо, така че при добро време ремонтът може да продължи. И докато се работи към Стрелец, ще се организират останалите проекти в този район. Един от общинските проекти, който ще се финансира от бюджета е от Стрелец до Паисий. Той е с разрешение за строеж, така че може да е един от първите при отпускане на държавните средства.

Проектът на Областно пътно управление се явява като идеално допълнение към общинските и ще реши много проблеми – не само със състоянието на самия път, но и с моста край Драганово и надлеза Честово. Планира се ремонтът за тръгне от разклона на Драганово за Стрелец и да стигне до кръстовището на „Св. Княз Борис” с „Иван Момчилов” в Горна Оряховица. На драгановския мост ще се направи основен ремонт, а надеждите са, че най-накрая и надлез Честово ще бъде завършен и узаконен.

Междувременно пък Общината възнамерява да планира три кръгови кръстовища по „Св. княз Борис I”, които да бъдат изградени заедно с ремонта на пътната агенция.

Работи се вече и за подготовка на останалите проекти, включени в списъка за финансиране. Общината трябва да направи план за реализирането им в рамките на 3 години, през които да се осигури и финансирането от 30 милиона лева.

Елена ВЕЛКОВА

снимката е илюстративна


Ключови думи
мост Драганово АПИ
Последни
Седмицата
Анкета