Вторник, 23 Апр 2024
            
Други

Повече и по-разнообразни по вид водолюбиви птици са отчетени при среднозимното преброяване в региона

  17.01.2024 10:22
Повече и по-разнообразни по вид водолюбиви птици са отчетени при среднозимното преброяване в региона

От 11 до 14 януари 2024 г. се проведе 48-то Среднозимно преброяване на водолюбивите птици. Преброяването се провежда под егидата на Wetlands International в цяла Европа и е включено в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие на България. В преброяването участват експерти от структурите на МОСВ и МЗХ, парковите дирекции и неправителствени организации. Целта е да се установи числеността, видовия състав и важните места за зимуващите у нас водолюбиви птици.

На 12, 13 и 14 януари експерти на РИОСВ – Велико Търново извършиха наблюдения на големите язовири „Александър Стамболийски” и „Йовковци”, на река Росица (участък с. Горско Косово – с. Ресен), река Янтра (участък с. Самоводене – с. Драганово), някои по-малки язовири и рибарниците край с. Хаджидимитрово, общ. Свищов. Тази година към експертите се включиха и доброволци от природозащитни неправителствени организации и ловно сдружение.

За всички посетени водоеми през 2024 г. са установени общо 4115 индивида от 22 вида водолюбиви птици. Отчита се повишаване на общата численост и видовото разнообразие в сравнение с последните по-топли зимни сезони, което може да се приеме, че се дължи на значителното застудяване в Северна и Североизточна Европа, предизвикващо прелет към по-южните ширини.

По-висока численост, от типичната за региона, е отчетена при видовете малък гмурец – 148, голяма бяла чапла – 32, сива чапла – 32, зеленоглава патица – 2925, фиш – 94, зимно бърне – 80 и ням лебед – 77 индивида. В сравнително характерния за региона порядък са видовете голям гмурец – 33, голям корморан – 199, лиска –  464 и голям горски водобегач – 3  индивида.

Регистрирани са и по-редки и застрашени видове, като черногуш гмуркач, черноврат гмурец, малък корморан, бял ангъч, белоока потапница и сива патица. Извършено е интересно наблюдение на зимуващ бял щъркел на река Янтра.

По време на преброяването не са открити мъртви или болни птици, не констатирани нарушения на Закона за биологичното разнообразие и Закона за лова и опазване на дивеча.


Ключови думи
среднозимно преброяване на птици
Последни
Седмицата
Анкета