Сряда, 10 Апр 2024
            
Велико Търново Други

Великотърновка е единствената българка, включена в международен проект на испанско издателство

  08.01.2024 11:00
Великотърновка е единствената българка, включена в международен проект на испанско издателство

Пенка Димитрова е единствената българка, включена в международен проект на испанското издателство Diversidad literaria.

„През септември миналата година изпратих своя концепция в конкурса „Versos en el aire“ („Стихове във въздуха“). Трябваше да напишем стихотворение до 10 строфи на свободна тема. В този кратък формат успях да синтезирам идея, свързана с концептуалното изкуство. В края на първия етап се класирах. Когато погледнах имената на отличените автори, видях, че над 90% са от Испания и Латинска Америка, а аз съм единствената българка“, разказа Пенка.

Първоначалното разочарование, че поемата й не е публикувана, бързо изчезва, защото няколко дни по-късно тя получава имейл от издателството. Неговият екип е впечатлен от начина, по който пише и й предлагат да се включи в проект заедно с още 7 автори. „Участвала съм в много конкурси досега, точно в този се включих за първи път преди 2 години, но не постигнах резултат. Този път представих няколко страници с мои текстове, които ще бъдат отпечатани, ако достигнем до 100 предварителни продажби“, допълва Пепи.

Тя приема предизвикателството и решава да даде всичко от себе си, за да публикуват нейните концепции. В тях чрез литературата изразява идеи, свързани с модата и концептуалното изкуство.

До края на проекта остават около 15 дни и ако бъде достигнат определеният брой продажби, антологията ще бъде внесена за печат. Цената й е 19 евро и ще бъде получена от всеки, който е подал заявка онлайн да я притежава. Това ще се случи до около 3 месеца след приключването на проекта.

От 2021 г. Пенка е единствената българка, която учи изключително рядката за Европа специалност „Индустриално управление на модата“ в испанския град Ферол. Пенка е възпитаник на Профилираната езикова гимназия „ Проф. д-р Асен Златаров“. Владее испански, английски и немски, а от 2 г. изучава руски и италиански език.


Ключови думи
Пенка Димитрова
Последни
Седмицата
Анкета