Неделя, 08 Сеп 2024
            
Светски

Петко Савов: Заради проблемите в сферата на културата родители спират децата си да стават музиканти и артисти

  12.12.2023 17:50
Петко Савов: Заради проблемите в сферата на културата родители спират децата си да стават музиканти и артисти

Популярният великотърновски музикант Петко Савов застана зад протеста на културните дейци в страната. Позицията си той заяви в своята официална страница в социалните мрежи като призна, че е провокиран и от поредния протест – този на социалните работници.

„Преди няколко дена за втори път протестираха културните дейци в страната, за това ми е думата. Някои може би ще кажат, че протестът на артистите не ме засяга пряко, защото не разчитам на бюджетни средства. Но образованието и културата засягат много и пряко всички нас. И трябва да са приоритет! Защото наистина – народ без култура е народ без бъдеще, какъвто бе и надсловът на последния протест на културните дейци у нас“, пише Савов.

Той припомня, че парите, които всяка европейска държава отделя от общия си бюджет за култура, са минимум един процент, докато у нас са отпуснати едва 0,4%. В цифри това са милиони левове, които са жизнено важни за театрите, за работещите в тях артисти и музиканти.

Крайно време е да заприличаме на гражданско общество и да започнем да се подкрепяме, призовава Петко Савов. В публикацията си той казва още:

„В България никога никой не подкрепя другите, особено, щом не го засяга лично. А реално, ако има проблем в даден сектор, рано или късно той засяга всички.

Заплатите на хората в бранша от години са около минималната за страната, което е, меко казано, унизително. Тази е и причината самият аз да не работя в културен институт, въпреки че съм професионален музикант.

А знаете ли колко родители съветват децата си да не стават музиканти!? Дори артисти и музиканти го казват на своите деца... Аз не искам да казвам на детето си да не става музикант!

Заплатите на учителите вече се увеличават и се вижда засилен интерес към този сектор. Нека се случи същото и в културата. Защо дори да не се приравнят бюджетите на двата сектора, да са под една шапка, ако е нужно - в едно министерство, да има обща стратегия за развитие“.

В публикацията си популярният изпълнител припомня, че и вторият протест на културните дейци от преди няколко дена беше срещу ниските доходи. Първият се проведе в Деня на народните будители. Тогава работещите в сектора се събраха пред Столичната библиотека, но недоволство имаше на различни места в страната. Сега протестът беше пред културното министерство, а исканията са формулирани в три точки -  да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения; осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и фолклорни ансамбли и театри; гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.


Ключови думи
Петко Савов
Последни
Седмицата
Анкета