Петък, 16 Фев 2024
            
Велико Търново Други

Катедра „Българска литература“ на ВТУ стана на 60 г.

  17.11.2023 15:21
Катедра „Българска литература“ на ВТУ стана на 60 г.

В Ректората на Великотърновския университет беше открита Национална кръгла маса на тема „Българската литература – класика и съвременност“, под повод 60-години от създаването на катедра „Българска литература“.

Ректорът на Университета проф. д-р Димитър Димитров откри събитието и поздрави всички участници и гости в нея.

„Като човек, който е медиевист, знам, че през Средновековието след период с големи нещастия следва период, в който животът избуява повече от преди. Същото е и с научната активност в Университета. След периода на ковид кризата днес се забелязва, че има голяма активност – конференции, кръгли маси, срещи, изложби. Всичко това изключително ме радва, защото показва, че Университетът е жив, иска да се развива и твори. Тази кръгла маса е част от голямата активност през октомври и ноември в нашата академична общност. Вашата годишнина е пряко свързана с годишнината на нашия Великотърновски университет. Ние, както и вашата катедра, имаме изградена традиция, върху която стъпваме за бъдещото ни развитие. Пожелавам на гостите приятни мигове в Търновград, а на останалите - слушайте докладите на вашите колеги, пишете, бъдете активни, дебатирайте и се развивайте. Пожелавам успех на кръглата маса!“, каза проф. Димитър Димитров в приветствието си.

Доклади във Форума ще представят над 40 литературоведи от страната и чужбина. Ще участват учени от Института за литература при БАН, Нов български университет, ПУ „Паисий Хилендарски“, РУ „Ангел Кънчев“, Сорбоната, СУ „Св. Климент Охридски“, ШУ „Епископ Константин Преславски“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, както и докторанти, магистри, музейни работници, учители.

Текстовете, четени по време на кръглата маса, ще бъдат публикувания в специален сборник.


Ключови думи
катедра Българска литература
Последни
Седмицата
Анкета