Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Над 30 души се възползваха от безплатните профилактични прегледи за сънна апнея в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

  15.11.2023 10:18
Над 30 души се възползваха от безплатните профилактични прегледи за сънна апнея в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“

Пулмологът д-р Цветан Дряновски и кардиологът д-р Тихомир Стоев прегледаха 32 пациенти за сънна апнея по време на Дните на отворени врати в областната болница.

Сънната апнея е едно от най-широкоразпространените заболявания, а възрастовата граница от пациенти е изключително широка – от 30 до 80 – 90 години.

Най-често основен рисков фактор за развитие на заболяването е наднорменото тегло на пациентите. Сред честите причини за отключване на сънна апнея са различните ендокринни и сърдечносъдови заболявания.

„Има едно заболяване, то се нарича метаболитен синдром, при което сънната апнея е част от този метаболитен синдром. То включва захарната болест, хипертония, ритъмни и проводни нарушения, мозъчните инсулти. Всички пациенти, които са с тези заболявания, особено ако имат наднормено тегло, са твърде предразположени към сънна апнея“, пояснява д-р Цветан Дряновски.

Сънната апнея има различни форми и степени, както и различна форма на лечение, напомнят още специалистите. В основата на превенцията на заболяването е по-широкото изследване на пациентите. Именно по тази причина д-р Дряновски и д-р Стоев инициираха провеждането на безплатни профилактични прегледи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Интересът към инициативата се оказа изключително голям, а през пулмологичния кабинет в рамките на два дни преминаха пациенти на различна възраст и с различни симптоми на заболяването.

„Повечето пациенти се притесняват от хъркането, което е най-честият симптом, който кара пациентите да дойдат и да се изследват, другото е задрямването или т.нар. дремливо шофиране. На него за съжаление се дължат голяма част от катастрофите по пътищата. Има специални скали за изследване. Когато дойдат при нас, пациентите попълват въпросник, от който се установява какво е съмнението за наличие на заболяването и съответно ги насочваме към скрининг изследване, а някои и за лечение“, обяснява д-р Дряновски.

А лечението на сънна апнея зависи от нейната форма и степен на развитие. Лечението в първа и втора степен при някои пациенти може да бъде и консервативно.

„В Западна Европа например, ако става въпрос за човек, който да кажем е професионален шофьор на камион и има доказана втора степен на сънна апнея, задължително трябва да използва и специален апарат“, подчертават специалистите.

Трета степен на заболяването обичайно обхваща пациентите, които вече са с кардиологични заболявания, преживели са инсулт, имат задух. Тези пациенти задължително се нуждаят от лечение с апарат. Възможни са и други методи на лечение, сред които и оперативно. Проучванията обаче показват, че не винаги операциите водят до трайно решение на проблема. Много често няколко години след такава интервенция се наблюдава отпускане на мускулите при пациентите, което отново връща пациента в изходна позиция. За разлика операциите, апаратите действат като пневматична протеза така, че този метод е ефективен през целия живот на пациента.


Ключови думи
д-р Цветан Дряновски д-р Тихомир Стоев сънна апнея
Последни
Седмицата
Анкета