Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Иван Момъков от „БСП за България и Левицата”: Имаме уникален шанс да прекъснем низходящата спирала, в която попадна общината ни

  25.10.2023 13:51
Иван Момъков от „БСП за България и Левицата”: Имаме уникален шанс да прекъснем низходящата спирала, в която попадна общината ни

ДА ВЪРНЕМ АВТОРИТЕТА НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ,

НАГЛЕДАХМЕ СЕ НА МЪЛЧАЛИВИ ПОСЛУШКОВЦИ,

КОИТО БЕЗРОПОТНО УЗАКОНЯВАТ ГРЕШНИ РЕШЕНИЯ

 

-Приписват на Чърчил мисълта, че журналистиката е добро начало за кариера, но ужасен неин край. Вие навреме сменихте кариерата, но какво все пак взехте от журналистиката? Помогна ли ви в политиката?

-Чърчил не е от любимите ми политици, особено като се има предвид, че ние като народ продължаваме да търпим последствията от българофобската му  политика. В същото време не мога да отрека точността на афористичното му мислене, макар че понякога е по-добре да избереш ужасния край, отколкото ужаса без край… Шегувам се, разбира се.

Журналистиката ми даде много – най-вече умението успешно да общувам с хора и да успявам да ги преценявам от пръв поглед. А що се отнася до политиката… Определено не се считам за политик, а по-скоро за общественик.

-Бяхте зам.-кмет по културата, а после три мандата общински съветник. Познавате местната власт от двете й страни. Изпълняват ли функциите си двата елемента – Общинският съвет и администрацията, в Горна Оряховица?

-Неслучайно, когато се полагат основите на новата българска държавност, толкова много се държи на независимостта една от друга на трите власти – законодателна, изпълнителна и съдебна. Решенията на първата, водещата, трябва да се изпълняват от втората, под контрола на третата. През последните години тази триада, разбира се не само в нашата община, а и в национален мащаб, бе сериозно деформирана. Изпълнителната власт стана доминираща благодарение на ресурсите, с които започна да разполага. Горчивите плодове на това изкривяване вкусваме в момента и то ще престане едва тогава, когато Общинският съвет отново заеме основополагащата му се роля. За да се случи това е много важно какъв ще бъде съставът му – нагледахме се на мълчаливи послушковци, за съжаление мнозинство, които без дебат и без никаква критика узаконяват очевадно погрешни решения на кметската администрация.

-Ако добавим и журналистическия ви опит, имате поглед върху работата на трима кметове и дузина Общински съвети в последните 30 години. Накъде вървим? Подобрява ли се качеството им с годините?

Считам, че е точно обратното. Спомням си какви бурни дискусии имаше в началото на прехода в общинските съвети по всеки значим въпрос. Тогава съветниците не получаваха възнаграждения, но често сесиите продължаваха до тъмно. Всеки беше воден от желанието да подобри живота на общността. Постепенно нивото падна и резултатът е пред очите ни. Управляващите, увлечени в желанието си да постигнат краткосрочни ефекти и то в полза на избрани, не успяха да осигурят дългосрочни ползи за всички граждани, което е много по-важно. Самият факт, че броят на общинските съветници за бъдещия мандат е редуциран, заради намалелия брой жители на общината, е достатъчно красноречив и не се нуждае от коментари.

-Избиран сте за общински съветник с три различни местни коалиции. Това означава ли, че нямате политически принципи? И въобще има ли и доколко, ако има, място партийната идеология в местната власт?

-Бих се определил като умерен консерватор. Винаги съм участвал в местни коалиции от гражданската квота.  От дистанцията на годините съм разбрал, че човек трябва да живее за името си и ако може  - да помогне, ако не – поне да не пречи.   Стремя се да живея по Божиите заповеди, а дали съм принципен човек отговор ще дадат гражданите на общината с вота си на 29 октомври. Но определено на местно ниво считам, че по-важни са личностните качества, отколкото партийната оцветеност.

-Сега сте част от четвърта коалиция. Имахте и други предложения. Защо приехте точно поканата на Огнян Стоянов да влезете в неговия отбор?

-Не е тайна за никого, че през годините с г-н Стоянов често сме били опоненти.  Но когато става дума за спасение на общината, каквото е мотото на кампанията ни, противоборствата логично минават на заден план. Смятам, че Огнян Стоянов има нужните качества и най-вече хъса да промени към по-добро живота на горнооряховчани и на жителите от останалите селища на общината. Дори и самият факт, че успя да сформира такъв силен екип е доказателство за това.

От друга страна, вие от медиите сте свидетели, че през изтичащия вече мандат на Общинския съвет ние - от „Алтернативата на гражданите“ като конструктивна опозиция, често сме били на сходни позиции с колегите отляво. И държа да отбележа, че не сме имали предварително координиране помежду си. Съвместните ни усилия да коригираме към по-добро голяма част от предложенията на администрацията понякога даваха резултат, понякога  - не, но създадоха предпоставка за едно доверие, което изкристализира в настоящата коалиция.

-Вашата коалиция е съставена от няколко политически и граждански субекти. Освен това има доста изявени и силни характери сред колегите ви. В отборите с много силни играчи понякога нещата не вървят. Вие успявате ли да се сработите? Какво ви обединява?

-Смея да твърдя, че при нас такъв проблем няма. Десетките ни съвместни изяви през тази кампания пред очите на толкова много хора от цялата община го доказват. Естествено, обединява ни уникалният шанс, който имаме в момента - да прекъснем низходящата спирала, в която от известно време попадна нашата община. Как? Като подобрим жизнения стандарт на хората ще спрем обезлюдяването на общината, това ще увеличи ресурсите й, съответно ще се подобрят условията за живот и така спиралата ще промени посоката си.

-Любимите думи във всяка предизборна кампания и то на всички кандидати са „Промяна“ и „Заедно“. Какво наистина трябва да се промени в Горна Оряховица? И заедно с кого можете да го направите?

-Много сте права, защото „Заедно“ е важна част и от нашето мото: „Да спасим Горна Оряховица заедно!“. Ако искаме да успеем, колкото и да е трудно, а понякога и невъзможно, трябва да променим житейската си стратегия да се спасяваме поединично. Еснафският манталитет, с който се е славила Горна Оряховица, вече не върши работа. Апатията, в която са изпаднали повечето от съгражданите ни е предпоставка за всички случващи ни се напоследък несполуки. От нашата коалиция можем да подадем ръка на всеки, който споделя ценностите ни, в името на общото добруване.

-Много преди да станете директор на училище в Горна Оряховица заявихте своя позиция за образованието в общината и нуждата от реформи. Ще я отстоявате ли и в новия Общински съвет?

-Това е основната причина да участвам и в тия избори.  Още с въвеждането на делегираните бюджети в образованието предупреждавах за възможните негативни ефекти върху качеството на учебния процес. Огромното ми желание е всички ученици от община Горна Оряховица да получават  равен достъп и шанс за образование по европейски стандарти. При положение, че близо половината от бюджета на Община Горна Оряховица отива за образование, е недопустимо 9 от  11 общински училища да получат оценка „Слаб“ на Националното външно оценяване по математика за седми клас.  Щом, воденият от мен, училищен екип може да бъде в Топ 5  по постигнати резултати в област Велико Търново, смятам, че мисията е възможна и постижима. Хубавото е, че макар и трудно, все повече стават хората, които разбират, че оптимизирането на системата е неизбежно. Нашите деца са нашето бъдеще и заслужават всяко едно усилие, за да бъдат възможно най-добре подготвени за предизвикателствата на все по- бързо променящия се свят.

-Какво ще искате да направите и с какво никога няма да се примирите – независимо дали сте съветник от управляващо мнозинство или от опозицията?

-Искам да живеем в добре уредена във всяко едно отношение община и ще направя всичко по силите си това да се случи.  Винаги съм се противопоставял, когато някой заради личните си интереси нанася щета на местната общност. С това никога не бих се примирил!

 

Местна коалиция „БСП за България и Левицата” е с №68 в бюлетините. Иван Момъков е с преференция 103.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Иван Момъков БСП за България и Левицата Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета