Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Милен Маринов от „БСП за България и Левицата”: Задължително трябва да си отвоюваме Общинския съвет

  24.10.2023 08:51
Милен Маринов от „БСП за България и Левицата”: Задължително трябва да си отвоюваме Общинския съвет

НЕЗАВИСИМО НА КОГО Е МНОЗИНСТВОТО,  МЕСТНИЯТ ПАРЛАМЕНТ 

ТРЯБВА ДА ИМА ВОДЕЩА РОЛЯ  ПРИ ФОРМИРАНЕ НА  ОБЩИНСКАТА ПОЛИТИКА

 

Шестият в листата на Местна коалиция „БСП за България и Левицата” Милен Маринов е областен координатор на „Движение 21”. Роден е в Горна Оряховица, на 48 г., семеен, с едно дете. Завършил е висше икономическо образование в СА „Д. А. Ценов” в Свищов. Финансист, работи в банка. Общински съветник в последния мандат.

 

-Кой е Милен Маринов за хората, които ви знаят само като едно име сред 33 общински съветници?

-Милен Маринов е човекът, който иска да бъде защитен обществения интерес. Човекът, който иска проблемите на съгражданите му да бъдат решавани, вместо да се търсят оправдания как нещо не може да се случи. Човекът, който иска да види, че както той се опитва да дава най-доброто от себе си, така и хората, с които работи в Общинския съвет и администрацията, също се стараят максимално. Да се опита с енергията си да зарази и останалите.

-Първият ви опит да участвате в местната политика беше, да кажем така, драматичен. Един глас не ви стигна да влезе „Движение 21“ в ОбС преди 8 години. Какви изводи направихте тогава?

-Разочарованието беше огромно. В такъв момент решаваш как са продължиш - или се отчайваш и отказваш, или продължаваш още по-мотивиран. Аз и втория път не влязох веднага в ОбС. Наложи се да изчакам още 2 години, докато се случат ротации, които ме направиха общински съветник.

С две думи, за да заслужа мястото си в Общинския съвет ми бяха необходими 8 години работа в политиката и 6 години явяване на избори.

Разбира се, на някои им се получава по-бързо и успяват от първи опит. При мен беше необходима доста работа. Но от всичко има ползи.

-Успехът дойде, след като станахте част от коалицията около БСП. На предстоящите избори коалицията е още по-широка. Само желанието да свалите сегашното управление ли ви обединява?

-В никакъв случай! Свалянето на сегашното управление не е самоцел, а е обща цел заради все по-осезаемото усещане за управленска немощ у настоящия кмет. Проблемите се натрупват и започват да избиват все по-неудържимо.

За тези избори нашата коалиция добави и представители от „Алтернатива на гражданите”, с които в голяма част от мандата и по много въпроси бяхме на едни позиции. Така че обединяването между втората и третата по големина групи в Общинския съвет по-скоро следва логическа близост.

-Какво не знаехте за механизмите на местната власт, когато станахте съветник? Колко време ви трябваше, за да влезете в час?

-На първо място не бях запознат с нормативната база, с която се работи в Общинския съвет – закони, правилници, наредби и т.н. Поне половин година ми беше нужна, за да се ориентирам. И имам още много да уча преди да кажа, че се чувствам напълно подготвен за тази работа. За съжаление това не е пречка за някои колеги, които не показват сериозно познание на материята, макар и да са с доста стаж. Според мен, за да бъдеш качествен и адекватен на това място, трябва да имаш и капацитет, но и желание да усвоиш новата материя.

-Влязохте в Общинския съвет в средата на мандата, но бързо се очертахте като острие на групата и като най-голям критик на кмета и администрацията. Толкова ли е лошо управлението на Горна Оряховица?

-Причината за моята критичност е, че управлението към момента се извършва преди всичко от кмета, а не от Общинския съвет. Последният се ползва като гумен печат за узаконяване на намеренията на кмета Добрев. Разбира се, има и редки изключения. Това обезсмисля до голяма степен ролята на Общинския съвет като законодателен орган.

Друга причина за критиките ми е късната и оскъдна информация, която е предоставяна на общинските съветници преди вземане на решенията. По този начин решението не може да бъде разгледано от всички страни, а рисковете да бъдат адекватно оценени.

Когато Общинският съвет изземе обратно в собствените си ръце вземането на решенията, тогава вече ще имаме известно нормализиране на процеса по разделението на властите, което е заложено в идеята на управлението.

-Някои от най-острите ви критики бяха срещу начина на провеждане на обществените поръчки от Общината. Но по закон те са изцяло в правомощията на кмета. Как може ОбС или общността в съответния град да въздейства върху тези процедури?

-Така е. И никога не сме спекулирали с въпроса дали кметът може да провежда обществени поръчки или не – те са в неговите правомощия. Но когато това касае бъдещи решения на Общинския съвет и въпроси от широка обществена значимост, един добър управник следва да направи обсъждане със съветниците, а дори и обществено обсъждане, вместо да изправя всички пред свършен факт. Когато си върне ролята на водещ орган в политиката, ОбС може да въздейства чрез различни механизми.

Общността също може да въздейства чрез активни граждански действия, вместо пасивно да ругае под мустак. Най-големият проблем с общността е, че дълго време е приучвана да не знае кой с какво се занимава – кмет, Общински съвет и т.н. и на практика не знае кого да критикува. Поради което избира да постави всички под общ знаменател и да каже – всички не стават. Това, разбира се, се дължи и на факта, че нямаше почти никаква публичност и отчетност на свършената работа от Общинския съвет пред избирателите.

Все пак мисля, че малко по малко започваме да правим леки стъпки в правилната посока. Наскоро успяхме да се преборим сесиите на ОбС да се излъчват онлайн, започнахме да оповестяваме публично повече от скритата от кмета информация – да, за поръчките говоря. И се видя, че общността реагира на тази информация. Към нас започнаха да се присъединяват хора с чувствителност по темите на заобикалящия ни живот – улици, тротоари, бездомни животни, и по този начин ние ще имаме още по-голям капацитет да разкриваме съмнителните дейности.

Много ми се ще след изборите да започнем работа по обучението на хората, които имат такава чувствителност – кой каква отговорност има, да правим дори обществени обсъждания. За да докажем на кмета, че такива хора има, но той не иска да ги търси. Но пък ги критикува за отсъствието им, когато прави удобни за него обществени обсъждания.

-Критикувате проекти, които имат широко обществено одобрение. Като този за смяна на старите печки с климатици. Защо? Не се ли страхувате, че ще загубите подкрепа?

-Критиките не са срещу проектите. Ние винаги сме казвали, че това, че ще има безплатни климатици за гражданите, е чудесно. Но на всички е ясно, че когато даваме по 2400 - 3700 лв., за климатици, които струват наполовина, няма как да сме доволни. Не можем да ръкопляскаме за двойни и тройни цени.

Нали, ако някой ден се открие проблем в изпълнението на тези поръчки, тогава парите ще трябва да се връщат?! Откъде ще вземе Община Горна Оряховица 8 млн. лв.? Вече се говори, че фирмата няма да успее да ги монтира в срок.

В момента върви нова поръчка за 19 млн. лв. по втора програма за замяна на старите печки с климатици. И питам пак ли ще купуваме на двойни и тройни цени? Сигурни ли сме, че Общината има капацитет да изпълни безукорно такава поръчка, за да знаем, че няма да връщаме 19 млн. лв. по-късно? Има и много други въпроси, но интервюто ще стане много тежко.

Наричат моите коментари в ОбС критика, но за мен това е обсъждане на риска от различни ъгли, след което вече можем да преминем и към вземане на решение. В момента на нас ни се дава директното решение – гласувайте за това или за онова. Ние може пак да гласуваме за същото, но в процеса на обсъждане на риска, могат да излязат и други възможности, може би по-добри.

-Бяхте съветник от опозицията. Как виждате ролята на колегите си от мнозинството? Може ли опозицията да влияе върху определяне на политиките на Общината?

-За съжаление колегите от мнозинството бяха пасивни през повечето време и аз рядко чувах аргументация от тяхна страна в подкрепа на решения, които гласуват. Опозицията би могла да влияе върху някои политики на Общината. Зависи по кой въпрос каква подкрепа може да бъде събрана. Което пък зависи от политическите сили, които са влезли в ОбС.

-Ако стане така, че вашата коалиция има кмет и направи мнозинство в Общинския съвет, различно ли ще е поведението ви като общински съветник?

-Поведението ми би могло да бъде различно, дори отново да сме в опозиция – ако предложенията са достатъчно добре мотивирани. Основните ми критики и сега са относно това. Ако имаме кмет и мнозинство, аз също ще настоявам за добра мотивировка на всяко нещо, което се предлага.

-Да приемем, че има умора сред избирателите на сегашния кмет. Защо няма единство сред неговите опоненти?

-Вероятно, защото различните кандидати виждат различни пътища и подходи за решаването на проблемите. Всеки оценява собствените си качества като най-приложими в случая. В допълнение - има кандидати от различен политически спектър, които трудно биха могли да постигнат консенсус около една фигура.

-Раздробяването на опозицията няма ли да доведе до бетониране на статуквото?

-Възможно е. Но процесът на обединение изисква определена политическа зрялост у кандидатите. Например има четирима кандидати, които за първи път се впускат в политическа надпревара. От друга страна още няколко участват с ясната цел, че нямат шанс за кметското място, но се надяват чрез участието си да подобрят шансовете си за общински съветници.

Политическа зрялост прояви Огнян Стоянов преди 4 години, когато отстъпи мястото си на Явор Божанков заради очакването, че така се повишават шансовете на неговата партия. Оттогава насам Огнян Стоянов придоби и безценен административен опит като заместник-областен управител. Но нали не можем да очакваме винаги само Огнян Стоянов да прави отстъпки?

Ако се стигне до балотаж между кмета Добрев и друг кандидат и зад него няма консолидация на тези, които казват, че искат промяна, то тогава липсва зрялост. Т.е. смяната още не е назряла.

-Независимо дали сте сред победителите, или отново в опозиция, кои са вашите каузи като общински съветник?

-На първо място – отвоюван, незавладян Общински съвет, вземащ решенията си сам и задължаващ изпълнителната власт (т.е. кмета) да изпълнява решенията му.

На второ място – Общинският съвет да взема решения в интерес на гражданите и да се отвори към тях, да има чуваемост за техните проблеми и да приема решения за отстраняването им.

На трето  място – да правим практична политика. Понякога решаването на някои въпроси нито е скъпо, нито е трудно. Когато изпълняваш проект за 19 млн. лв., пречи ли да се грижиш за ръждясалите люлки на детската площадка или за надигнатите плочки в центъра на някое село?

Венец на очакванията ми, или да го наречем кауза, е желанието ми да постигнем много високо ниво в Общинския съвет. Аз самият имам високи изисквания към стандартите на работа – енергия, отдаденост и компетентност. Искам да бъдем близо до безупречни.

Кандидатите на „БСП за България и Левицата” са с №68 в бюлетините. Милен Маринов е с преференция 106.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Милен Маринов БСП за България и Левицата Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета