Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

Силвия Маркова, ръководител на Домашен социален патронаж: В лицето на инж. Добромир Добрев имаме разбиращ и помагащ партньор

  17.10.2023 15:03
Силвия Маркова, ръководител на Домашен социален патронаж: В лицето на инж. Добромир Добрев имаме разбиращ и помагащ партньор

Домашният социален патронаж предоставя най-търсената социална услуга в Горнооряховска община. Всеки ден стотици възрастни хора разчитат на храната, доставена от Патронажа. Много от тях не биха могли да си приготвят вкусна, разнообразна и прясно сготвена храна срещу 100 – 110 лева на месец. Това е максималната такса, плащана от потребителите. Срещу нея получават супа, две основни, десерти и хляб всеки делничен ден. Други нямат възможност да си готвят сами, а липсата на прясно сготвена храна влошава качеството на живота им.

Високата оценка за работата на Патронажа я давят хората, които чакат ред, за да попаднат сред ползвателите. Преди години услугата е започнала с 200 потребители. Вече са 400, а още 200 чакат. Продължаването и развиването на тази услуга е една от точките в социалната програма на ГЕРБ и кандидата за кмет инж. Добромир Добрев.

Освен това към Домашния социален патронаж има звено за ученическо хранене. То ползва кухненската база в ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и приготвя храна както за учениците на училището, така и за ОУ „Иван Вазов”. Обядът все още е на цена 2,50 лв., докато в другите училища вече е над 4 лв.

Всичко това се финансира изцяло от общинския бюджет. Домашният социален патронаж е местна дейност, няма делегирани бюджети, а се разчита изцяло на средствата, които Общината може да задели.

Имаме много добро разбирателство с инж. Добрев и Общината. Прави се всичко възможно, за да се подпомага и обезпечава нашата дейност. Знам от колеги, че не във всяко община е така. Но ние имаме късмет с един добър партньор в лицето на досегашния кмет, казва ръководителят на ДСП Силвия Маркова. Нашите най-големи проблеми не са свързани с финансиране или неразбиране от страна на Общината, а с това, че трудно намираме хора, които да работят в кухнята, казва още Маркова.

По време на ковид кризата, когато училищата бяха затворени, в кухнята на ОУ „Св. св. Кирил и Методий” се готвеше храна, която се разнасяше по домовете на близо 100 възрастни, които не са в списъка на Патронажа. Това също беше със средства от Общината и на дарители, за да не трябва тези уязвими хора да излизат много от домовете си.

До миналата година в кухнята на Патронажа се готвеше за 50 човека и по програмата „Топъл обяд”, финансирана от ОП „Храни”. Тази година Общината спечели финансиран по проект „Топъл обяд” и той включва около 500 човека от цялата община.

Преди 10 години базата на Домашния социален патронаж бе изцяло реновирана. През 2022 г. е подменено кухненско оборудване и офис обзавеждане по проект, частично финансиран от Фонд „Социална подкрепа” и със съучастие на Общината.

В последните две години е подменен изцяло автопарка на ДСП. През 2021 г. с общински средства е купен лекотоварен „Дачия Докер” за разнос на храни. В първите дни на 2023 г. е купен още един лекотоварен автомобил „Рено Експрес” за същата цел и отново с общински средства. Заедно с това Общината получи финансиране от Фонд „Социална закрила” за още един автомобил, който ще разнася както храната на ДСП, така и на програмата „Топъл обяд”. Така че автопаркът е изцяло обновен.

Надявам се в следващите години Общината да има възможности за продължаващо разширяване на услугата, защото много хора я търсят. Това обаче означава нова по-голяма сграда, защото в сегашната няма възможност за повече, пожелава си Маркова.

От това, което виждам в предизборната кампания, ми прави впечатление, че малко се говори за социална политика. И е разбираемо, защото е трудна, а в същото време се отнася до много хора. Имахме късмет да работим с един много подготвен кмет. С инж. Добрев се работи лесно. Той няма нужда от дълго обясняване. Запознат е с всеки аспект от нашата дейност и с две думи намираме разбирателство. Нямам колебания да го подкрепя в кампанията за още един кметски мандат, казва Силвия Маркова.

 

Инж. Добромир Добрев и кандидатите на ГЕРБ са с №7 в бюлетините.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ


Ключови думи
Силвия Маркова Домашен социален патронаж Горна Оряховица ГЕРБ
Последни
Седмицата
Анкета