Събота, 05 Oct 2024
            
Други Лясковец

„Китчица“ от Драгижево спечели злато на фестивал в Стражица

  17.10.2023 10:29
„Китчица“ от Драгижево спечели злато на фестивал в Стражица

Кулинарният фестивал „Житената питка“ и певческият конкурс „Фолкстраж“ се проведоха в Стражица. За единадесета поредна година празникът беше посветен на хляба и творчеството на Ангел Каралийчев. Заедно с него се проведе и шестото издание на певческата надпревара, наречена „Фолкстраж“.

Десетки участници се събраха на 14 октомври на градския пазар, където на специално организирани щандове и сцена се изявиха самодейни състави от региона и страната. И тази година имаше невероятно разнообразие от печива и гозби, песни и танци... За най-сръчните кулинарни майстори и талантливи певци имаше награди.

Във фолклорната конкурсна програма се изявиха и младите певици от драгижевското читалище „Развитие-1894“. Детската фолклорна група „Китчица“, с художествен ръководител Стефан Желязков завоюва златен медал в своята категория изпълнители, а малката певица Никол Стоянова спечели второ място при индивидуалните изпълнители до 16-годишни.

По-възрастните певици от Групата за обработен фолклор „Детелина“ при пенсионерски клуб „Вяра“ също записаха участие във фестивала на стражичани, посветен на хляба и Каралийчевите произведения. Драгижевчани се включиха също и в кулинарната част на празника и представиха селото си достойно с богат щанд от различни тестени изделия – питки, кексове, мъфини, щрудел и много други.


Ключови думи
Китчица Драгижево
Последни
Седмицата
Анкета