Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

1095 пациенти са преминали през Второ вътрешно на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от началото на годината

  10.10.2023 09:29
1095 пациенти са преминали през Второ вътрешно на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ от началото на годината

1095 пациенти са преминали от януари до 30 септември през трите сектора на Второ вътрешно отделение в МБАЛ - Горна Оряховица. В пулмологичния сектор са били хоспитализирани 553-ма, като най-много - 351, са били болните с пневмонии. В отделението са лекувани и болни с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), с астма, с бронхиектатична болест, а с хронична дихателна недостатъчност пациентите са били 110.

Пациентите с ендокринни заболявания, които са преминали през Второ вътрешно отделение, са били 308 за деветмесечието.

234 са били хоспитализираните в кардиологичния сектор, като най-голям брой - 168, са били с диагноза застойна сърдечна недостатъчност. Останалите болни са били с нестабилна стенокардия, с ритъмни сърдечни нарушения. От приетите със сърдечно-съдови заболявания, 57 са били лекувани в интензивния сектор за терапевтично болни, отчитат още от отделението.

"При много от пациентите с белодробни заболявания се регистрират постковидни изменения в дробовете при рентгенологичното изследване", коментира пулмологът д-р Иванчо Драганчев. По думите му, в момента има аденовирусни инфекции, нарастват случаите на ковид, очаква се и грипна вълна. "Нарастват случаите на ковид, но той протича много по-леко. Симптомите са хрема, кашлица, температура и болки в мускулите. Хоспитализация се налага само при хора с придружаващи заболявания, при които ковид може до доведе до усложнения", допълва той.

В момента в Отделението по инфекциозни болести, което се намира в отделно крило на болницата, има настанени 6-ма пациенти с коронавирус.


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски"
Последни
Седмицата
Анкета