Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Местни избори 2023 Политика

18 партии и коалиции и два инициативни комитета заявиха участие в Местни избори 2023 в Горна Оряховица

  18.09.2023 20:45
18 партии и коалиции и два инициативни комитета заявиха участие в Местни избори 2023 в Горна Оряховица

18 политически формации и два инициативни комитета се регистрираха в Общинската избирателна комисия в Горна Оряховица. В 17 часа на 18 септември изтече срокът за заявяване на участие в местните избори. От тук насетне формациите, които са се регистрирали, имат една седмица срок, за да впишат и конкретните кандидати, с които ще се явят на 29 октомври.

Сред регистрираните участници има три местни коалиции и два инициативни комитета, които ще получат номера в бюлетината след тези, които ще определи жребият, теглен за регистрираните в ЦИК партии и коалиции. Повечето са заявили участие и в трите избора – за кмет, общински съветници и кметове на кметства. Някои от сега са си свели целите само до Общинския съвет. Други ще го направят впоследствие, но все пак са си оставили вратичка да се включат във всички надпревари.

Първите, вписани в регистъра, са двата инициативни комитета, които събират подписи за своите кандидати в Драганово. Очаква се следващата седмица те да регистрират своите кандидат-кметове Иван Кишев и Соня Илиева.

„Има такъв народ“ е първата регистрирана партия. Тя ще играе само в избора за общински съветници.

По реда на регистрацията следват ПП ВМРО – БНД, Коалиция „Неутрална България“ (сбор от комунистически и русофилски партии, който на място е представляван от бившия кмет Йордан Михтиев), ПП „Български възход“, ПП ДПС, ПП „Българска социалдемокрация – Евролевица“, ПП ГЕРБ (партньорът СДС не се регистрира в Горна Оряховица), ПП „Пряка демокрация“ (с тази партия се явява Николай Рашков), ПП „Възраждане“, Коалиция „Алтернативата на гражданите“ (с пълномощник Виктор Азманов), ПП „Национално движение „Единство“ (само за общински съветници), Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, Коалиция „Граждани за Общината“, ПП МИР и ПП Новото време“.

Вписани са и три местни коалиции. Първата е сбор от две коалиции, регистрирани в ЦИК – „БСП за България“ и „Левицата“ се явяват заедно в Горна Оряховица. Другите две местни коалиции всъщност трябваше да се явят заедно по предварителни заявки, но в крайна сметка ще разширят избора на горнооряховчани. МК „Глас народен“ е регистрирана от Йордан Филипов Аврамов, а МК „Български демократически форум“ от Димитър Пенев Димитров.

Предстои всички тези формации да регистрират и съответните кандидати – за кметове и листите за общински съветници. Вероятно не всички ще участват в изборите, които са заявили и кандидатите за кмет на общината няма да съответстват на всички заявки. Но пък и няма да се броят на пръстите на едната ръка.


Ключови думи
партии и коалиции в Горна Оряховица Местни избори 2023
Последни
Седмицата
Анкета