Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Други

Община Горна Оряховица си сътрудничи с Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите за екологична градска среда

  11.09.2023 15:06
Община Горна Оряховица си сътрудничи с Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите за екологична градска среда

Община Горна Оряховица и Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите – Пловдив, филиал Велико Търново ще си сътрудничат за по-екологична градска среда. Като начало на бъдещата съвместна дейност Общинското предприятие „Поддръжка, пътна инфраструктура и озеленяване“ получи безвъзмездно течен микробиален тор за цветните фигури и декоративната растителност в градските паркове и зелените площи.
Един от главните приоритети на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите е поддържане на екологосъобразен начин на живот в градска среда и здравето на гражданите. Затова предоставяме безвъзмездно на Общината микробиалният течен тор. Препаратът е изследван в Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък и резултатите показват много добър цъфтеж при цветята, а дори и увеличаване на аромата. Торът съдържа почвени бактерии, които освен че стимулират растежа и развитието на растенията, доказано увеличават устойчивостта им спрямо патогени. Това от своя страна води до намалено ползване на отровни препарати. По този начин не се създава никаква опасност за гражданите, коментира доц. Димитър Якимов от ВУАРР.
Безопасната градска среда и грижата за природата са и наш приоритет. Стараем се с обновените паркове да предоставим по-добри условия за игра на децата и пълноценен отдих на гражданите. Оценяваме жеста, който правите към Община Горна Оряховица и се надяваме това да бъде първата стъпка на едно добро съвместно сътрудничество, каза кметът инж. Добромир Добрев, който благодари на доц. Димитър Якимов за предоставения безвъзмездно екологичен тор за цветните фигури. Доц. Якимов увери, че при желание от страна на директорите на учебните и детски заведения, ще предоставят безвъзмездно от препарата. Това е един от начините да възпитаме любов към природата и екологосъобразен начин на живот у нашите деца, каза още доц. Якимов.


Ключови думи
ВУАРР
Последни
Седмицата
Анкета