Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Други Павликени

Фестивал разказва за залеза на Античния керамичен център край Павликени

  20.08.2023 08:30
Фестивал разказва за залеза на Античния керамичен център край Павликени

Исторически музей – Павликени кани на петото издание на фестивала „Антична балканска земя (Terra Antiqua Balcanica)“, който ще се проведе на 2 и 3 септември 2023 г. на Античния керамичен център край Павликени. Официалното откриване на фестивала ще е на 2 септември от 10:30 часа.

Античният фестивал ще отведе публиката на пътуване към античното минало на региона чрез изключително вълнуващата и богата програма, която ще продължи два дни. Посетителите ще станат свидетели на епични битки, ритуали и жертвоприношения, ще имат възможност да опитат две емблематични исторически напитки - медовината и меденото вино Conditvm paradoxvm, както и вино от региона, ще се запознаят с античната кухня, мода, въоръжение, музика и игри. Традиционните за обекта керамично производство и традиции ще бъдат възродени от талантливи майстори-грънчари, а фестивалът обещава и още забавления и изненади.
Акцентът тази година ще бъде поставен върху залеза на Античния керамичен център в края на 3 век н.е. – средата на 4 век н.е., когато античната вила с производствен център е нападната от готски племена от север и унищожена, а огънят в пещите й завинаги загаснал. Този драматичен период ще бъде представен от две групи за исторически възстановки – „Антична Тракия” и „Ситалк”.
За любителите на историята и археологията по време на събитието ще има и пешеходни турове с беседи, водени от екскурзоводите към Исторически музей – Павликени.
Изпълнение на балетна школа „Грация” от гр. Горна Оряховица ще внесе хармонична и елегантна нотка към историческата програма, а полуфиналистите от България търси талант Дуо Freija със своето неповторимо звучене, комбинация от традиционни български мотиви със скандинавски влияния, ще създават богат музикален пейзаж, който пренася слушателите в друго време и място.
Входът за събитието е безплатен, пътят до обекта – в отлично състояние. Заповядайте и не забравяйте да донесете със себе си добро настроение, изследователски дух и любопитство, канят организаторите./ сн. ИМ-Павликени


Ключови думи
Древна балканска земя Античен керамичен център
Последни
Седмицата
Анкета