Неделя, 08 Сеп 2024
            
Други Лясковец

Две сгради в Лясковец са номинирани в конкурса „Фасада на годината“

  31.07.2023 13:17
Две сгради в Лясковец са номинирани в конкурса „Фасада на годината“

Две сгради в Лясковец – на общинската администрация и на Корпус I на СУ „Максим Райкович“, са номинирани в конкурса „Фасада на годината 2022 - 2023“ на „Baumit България“. Целта на конкурса е да бъдат оценени сградите, които съчетават творческото виждане на архитекта с високото качество на използваните продукти и професионално изпълнение, като с това допринасят значително за култивирането на населените места и ландшафта в Република България. В конкурса „Фасада на годината 2022-2023“ участват обекти, завършени през годините 2022 и 2023, като крайният срок за кандидатстване изтече в края на юни. В конкурса участват само обекти, получили Разрешение за ползване на строежа (Протокол 16).

И двете лясковски номинации се конкурират в категорията „Термично саниране“. Сградата на Общината бе ремонтирана по проект „Реконструкция на сграда на общинска администрация Лясковец с цел подобряване на енергийната ефективност” по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 година, а за Корпус I на СУ „Максим Райкович“ бяха отпуснати средства с министерско постановление от края на 2020 г. Проектант и на двата обекта, изпълнени от „Емили Строй“ ЕООД – Лясковец, е арх. Анелия Димова, инвеститор е кметът д-р Ивелина Гецова. Любопитна подробност е, че именно със снимки на ремонтирания училищен корпус организаторът на конкурса избра да рекламира свой продукт – топлоизолационна система Про.

Общо 6 са категориите в конкурса „Фасада на годината 2022 – 2023“. От област Велико Търново в „Еднофамилни сгради“ е номинирана къща „Валентин“ в Дебелец. В „Термично саниране“ участва и НЧ „Братство 1884“ в Павликени.

На 19 октомври 2023 г. професионално жури, съставено от изявени представители на строителния бранш, ще определи по максимум 6 обекта от всяка категория, които ще получат възможността да участват в международния конкурс на Баумит интернационал Life Challengе.
От номинираните 6 обекта във всяка категория професионалното жури определя първа, втора и трета награда „Фасада на годината 2022-2023“.

От 1 септември до 30 септември 2023 г. ще се състои интернет-гласуване за определяне на „Фасада на публиката“. Всеки посетител на страницата на страницата на конкурса има право да гласува за представените фасади. Фасадата, спечелила най-много гласове, става носител на приза „Фасада на публиката“./ сн. baumit.bg


Ключови думи
Фасада на годината Баумит
Последни
Седмицата
Анкета