Понеделник, 16 Сеп 2024
            
Велико Търново Култура

Българската история оживява на крепостта Царевец с операта „Лето 893“

  25.07.2023 09:38
Българската история оживява на крепостта Царевец с операта „Лето 893“

Българската историческа опера „Лето 893“ от Парашкев Хаджиев ще бъде представена на крепостта Царевец във Велико Търново на 29 юли от 21,00 ч.  Спектакълът на Русенската опера е част от афиша на Летен оперен фестивал „Сцена на вековете“ 2023 и е посветен на 1130 години от Преславския църковно-народен събор – историческата кулминация на Покръстването на българския народ.

В своята творческа зрялост  Парашкев Хаджиев заедно с либретиста Банчо Банов са успeли да създадат опера, съчетаваща както исторически теми, които ни вълнуват като българи, така и интимно-лирични моменти, свързани с човешката душевност.    

С нови постмодерни изразни средства в създаването на сценографията и костюмите (Денис Иванов) и режисурата (Пламен Бейков) спектакълът не търси визуална историческа автентичност, а предаване на синтезирано емоционално присъствие, което носи директни внушения и провокира въображението и фантазията на публиката. Такива са и посланията, които носи музиката на Парашкев Хаджиев, пресъздадена от оркестъра на Русенската опера, дирижиран от Владимир Бошнаков.

Безупречният хор с диригент Стелияна Димитрова – Хернани и съвършената сценична хореография на художествения ръководител на балетната трупа Весела Василева ще превземат сцената с много професионализъм и запомнящи се моменти.

Изключително въздействащият образ на Борис Михаил ще изгради с вокално майсторство и актьорско присъствие басът Момчил Миланов. Талантливото  мецосопрано Глория Пенчева ще е коварната и отмъстителна Ермиара, съпруга на княз Владимир Расате, чиято роля ще бъде изпълнена от Добромир Момеков. Другият син на Борис – Симеон ще е Теодор Петков, ролята на неговата любима Севина ще изпълни  Даниела Караиванова, а тази на нейния баща, болярина Домета – Стоян Стоянджов. Художника и сценограф на спектакъла Денис Иванов ще представи по неповторим начин жреца на Тангра  - Токту.

„Сцена на вековете“ 2023 продължава на 12 август със спектакъла „Опера diva“ на Пловдивската опера - опера в танц по музика на Верди, Пучини и Белини. С комичната опера „Дон Паскуале" от Гаетано Доницети във фестивалната програма на 24 август ще се включи Варненската опера. Музикалният сезон на Царевец ще завърши на 2 септември с грандиозна гала вечер на оперетата и мюзикъла на Национален музикален театър „Стефан Македонски“.

За детска и младежка аудитория в програмата „Сцена на вековете – Поглед към бъдещето“ е спектакълът „Вълшебната корона“  по музика на Стефан Димитров в изпълнение на  Бон-бон Мюзик на 12 септември.

В съпътстващата програма на фестивала в Летния театър е  хитовият концерт „ABBA Symphony“ на Плевенската филхармония (1 август) и рок операта „Есмералда – Парижката Света Богородица“ в изпълнение на Държавна опера Стара Загора (26 август).

Летен оперен сезон  „Сцена на вековете“ се организира от Община Велико Търново с подкрепата на Регионален исторически музей-Велико Търново и Общинска туристическа агенция „Царевград Търнов“ и е носител на  престижния лейбъл „Европа за фестивалите. Фестивалите за Европа“ 2022-2023. Изданието през 2023 година е под патронажа на Министерство на културата.

Билети за всички заглавия от фестивалната програма се предлагат в мрежата на Eventim.bg и в Туристическия информационен център на ул. „Христо Ботев“ №5 във Велико Търново.


Ключови думи
Лето 893 Парашщкев Хаджиев Сцена на вековете 2023
Последни
Седмицата
Анкета