Неделя, 08 Сеп 2024
            
Други

Димитър Николов пита министъра на вътрешните работи за обезпечаването на безопасността на железопътния трафик

  20.07.2023 09:29
Димитър Николов пита министъра на вътрешните работи за обезпечаването на безопасността на железопътния трафик

Какви мерки са предприети за обезпечаване сигурността на железопътния трафик. Това пита министъра на вътрешните работи Калин Стоянов народният представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов.

Въпроса, който ще влезе в дневния ред на парламентарния контрол, Николов отправя след поредното посегателство срещу локомотив на БДЖ.

В началото на месеца машинист на бързия влак от Варна за Враца с номер 2654 пострада след обстрел с камъни на локомотива край гара Провадия. Засегнати бяха рамото и окото на машиниста.

Аз самият съм роден, израснал и емоционално свързан с железничарски град, какъвто е Горна Оряховица, и не бих искал да си представям тревогата сред близките на пострадалия машинист. Заглавия в електронните агенции от типа „Деца хвърляха камъни по влак в Провадия” може би звучат безобидно и тривиално за широката публика, но кошмарът на гара Хитрино сигурно още смущава съня на пострадали от катастрофата. Железопътният транспорт е със стратегическо значение и е част от системата на националната сигурност, мотивира въпроса си Димитър Николов.

По данни на БДЖ, през 2022 г. посегателствата срещу влакове са 53, като само през първото полугодие на тази година подобните нападения са 37, а това е третият случай край гара Провадия.

Има ли задържани лица за подобни посегателства, на какъв етап е разследването за последния случай край гара Провадия, има ли образувани досъдебни производства, пита Димитър Николов.


Ключови думи
обстрелване на локомотиви Димитър Николов
Последни
Седмицата
Анкета