Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Димитър Николов пита министъра на образованието за басейна във ВТУ и политиките за студентския спорт

  07.07.2023 09:30
Димитър Николов пита министъра на образованието за басейна във ВТУ и политиките за студентския спорт

Парламентарен въпрос за съдбата на басейна във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и за политиките за студентския спорт като цяло зададе народният представител от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов на министъра на образованието и науката проф. д-р Галин Цоков. Какви са възможностите за предоставяне на целеви средства за неотложен  ремонт на плувния басейн във ВТУ и за поемане на част от разходите  за пускането му в експлоатация, пита Николов.

Великотърновският  университет е един от символите и стълбовете в образователната инфраструктура на  Велико Търново, региона и страната. В учебния план на 455 студенти от ВТУ, които се подготвят в педагогическия профил на обучението по физическо възпитание и спорт, са включени като задължителни дисциплини плуване, методика на обучението по плуване и спортно усъвършенстване на плуването. Отделно от това, в учебните планове на всички студенти, по изискване на Закона за висшето образование, са заложени 120 часа по физическо възпитание и спорт, при които те могат да избират от 15 вида спорт, сред които е и плуването, обяснява Николов.

Част от спортната материална база на Великотърновския университет е закрит плувен басейн с обща площ от 392 кв. м. Сградата, в която се намира, е построена през 1973 г., а към този момент басейнът не функционира  поради необходимост от ремонт на преливника, за който са нужни около 60 хиляди лева, както и скъпата поддръжка на съоръжението, възлизаща на около 30 хиляди лева на месец.

За да покрият задължителните часове по плуване, студентите ползват – и то срещу заплащане, плувните басейни в СУ „Емилиян Станев” в ПГЕ „А. С. Попов” във Велико Търново. Нееднократно обществеността във Велико Търново е поставяла въпроса спортното съоръжение да стане достъпно за граждани. Само преди седмица кметът на Велико Търново инж. д-р Даниел Панов изрази желание старопрестолният град да домакинства на национални студентски игри. Но при неработещ плувен басейн това изглежда в сферата на добрите намерения, въпреки че Велико Търново има с какво да се покаже пред студентската общност, категоричен е народният представител.

Изисканият от него устен отговор от министър Цоков бе включен в дневния ред на днешния парламентарен контрол. Наложи се обаче да бъде отложен поради служебен ангажимент на Димитър Николов. Днес той е лектор в рамкте на форума „Интегриран туристически продукт в Елена – перспективи за развитие“, който започва в 13 ч. в Художествената галерия в града. Очаква се във форума да се включи министърът на туризма Зарица Динкова./ сн. архив


Ключови думи
Димитър Николов басейн ВТУ
Последни
Седмицата
Анкета