Неделя, 27 Авг 2023
            
Горна Оряховица Общество

С дъжд и огън празнуваха в Първомайци

  28.05.2023 12:41
С дъжд и огън празнуваха в Първомайци

С много дъжд посрещнаха празника си в Първомайци, но пък в крайна сметка успяха да видят всичко, предвидено в богата програма. В началото трябваше празничната сцена да се смени на няколко пъти – ту пред Читалището, ту вътре в салона. Започна се с водосвет на открито, но пък концертът се премести вътре. Хората търпеливо изчакаха, за да видят децата от ДГ „Здравец” и ОУ „Елин Пелин”, местните таланти Кристиян Менев и Александър Денев, самодейците от НЧ „Иван Вазов”, както и гостите от ЦПЛР – Горна Оряховица, НЧ „Братя Грънчарови 2002”, студио „Гласове” на Стелияна Христова.

За гостуващата звезда – Цветелина, времето стана по-благосклонно и концертът отново се пренесе навън. Оказа се, че певицата е и автор на две книги, които подари на Библиотеката на читалището. Купонът тук вече се развихри, а за най-добре танцуващата дама имаше подарък диск с песните на Цветелина.

През цялото време на площада се поддържаше огъня за нестинарите, които бяха убедени, че времето няма да попречи на техния ритуал. И така се случи. Танците върху огъня и хорото, завило се край него бяха наградата за търпеливите гости на празника, устояли на всички капризи на времето. В ритуала на нестинарите се включиха и смелчаци от домакините. Йоана самодеец от театралния състав при читалището, на няколко пъти премина през жарта, както и едно малко момче.

Междувременно се разигра и традиционната томбола и най-големият късметлия си тръгна с виторого агне. Всичко завърши с мощни фоейрверки.


Ключови думи
Първомайци празник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати