Неделя, 08 Сеп 2024
            
Горна Оряховица Общество

В Горна Оряховица започна XIV Национална младежка среща

  07.04.2023 16:05
В Горна Оряховица започна XIV Национална младежка среща

Младежи и девойки от Плевен, Левски, Варна, Благоевград, Велико Търново, Търговище и още много части на страната, включително български младежки делегат към ООН, посреща Горнооряховският младежки парламент. От днес до неделя, 9 април, Горна Оряховица е домакин на XIV Национална младежка среща. След 2 г. прекъсване заради пандемията от коронавирус, Горнооряховският младежки парламент, подкрепен от Община Горна Оряховица, отново дава възможност  за продължаване на започнатия диалог между младежта и местната и централната власти за ролята и мястото на младото поколение в изграждането на просперираща България в рамките на обединена Европа. Срещата ще мине под мотото „С крачка в бъдещето“ и под патронажа на еврокомисаря Мария Габриел и евродепутата Ева Майдел.

Именно с видеообръщение от Габриел бе открита срещата.

Радвам се, че след 2 г. прекъсване срещата отново събира активните млади хора и техните ментори за дискусии и интерактивни дейности. Поздравления за сдруженията „Младежка толерантност“ и „Горнооряховски младежки парламент“ и за Община Горна Оряховица, които вече 14 г. са домакини на Националната младежка среща и подпомагат съвместната работа между младежките организации и местните власти в България. Младежката среща е навременна възможност да обменим идеи и мнения за предизвикателствата и приоритетите на Европа и България. Каква искате да бъде вашата роля, скъпи младежи, за справяне с предизвикателствата на зеления и цифровия преход, как да насърчим здравословния начин на живот, как да се справим с фалшивите новини и дезинформацията, има ли според вас стратегически области, по които бихте искали да има повече действия на европейско ниво? Сигурна съм, че форумът ще ви даде възможност да обсъдите тези и много други въпроси. В рамките на моя ресор виждам много силно ролята на науката, иновациите, образованието, културата, на младите хора. Искаме да ангажираме вас, скъпи младежи, в процесите на вземането на решения в тези области. Това е и ролята на предложения от мен координатор на ЕС по въпросите на младежта и тя е българка – Диляна Сиракова. Нейната роля е да ви изслуша, да ви насърчи да участвате в консултации и в обмен на идеи и по този начин да осигурим и подкрепа за вашите дейности. Очаквам с интерес и вашите идеи как можем да популяризираме функцията на координатора, обърна се към участниците в срещата Мария Габриел.

Както знаете, 2022 г. бе Европейската година на младежта. Радвам се, че с над 190 организирани събития и инициативи българските младежи се включиха активно в дейностите. Благодаря ви за енергията, визията и идеите. Поставихме си амбициозни цели – да покажем, че младите могат да допринесат много за решенията на зеления и цифровия преход, да ангажираме младежите да се включат в инициативи на европейско ниво, да им дадем повече възможности да споделят идеите си за бъдещето на Европа. Да включим тези идеи и младежки перспективи в европейските политики. Радвам се да видя, че това са и някои от целите и на вашата среща в Горна Оряховица. Дерзайте. Нека обаче всички заедно превърнем думите изслушване, включване и подкрепа не само в наследство от Европейката година на младежта, но и в основа на съвместната работа между младежките организации, местните и националните власти и европейските институции. Възползвайте се от тези възможности и бъдете активни. За нас е важно да чуем вашия глас, вашите иновативни идеи и критично мислене. Продължавайте да бъдете смели и ентусиазирани, защото бъдещето е във вашите ръце. Бъдете новатори, бъдете активни, следвайте мечтите си и все така ни карайте да се гордеем с вас, допълни еврокомисарят, пожелавайки успех на XIV Национална младежка среща.

Успех на срещата пожела и кметът на инж. Добромир Добрев.  

Щастлив съм, че след 2 г. прекъсване възобновяваме тези срещи. Те са изключително важни. Не сме спирали работата си с Младежкия парламент, сподели инж. Добрев и разказа на участниците за някои от политиките на Община Горна Оряховица, насочени към младите хора.  

Младежките инициативи са важни за нашата община. Горд съм, че сте активни участници в обществения живот, че се грижите за опазването на историята на родния край и давате идеи за неговото развитие вбъдеще, каза още инж. Добромир Добрев. Кметът пожела на младежите в следващите два дни да се обединят около идеи, които да отнесат и мултиплицират в своите населени места, но и да създадат много нови приятелства.   

Поредица от лектори ще застанат пред участниците в срещата. Днес сътрудникът на Ева Майдел Лора Крекманова обсъжда с тях безопасността в Интернет, а основателят на най-големия и първи по рода си в България културно-исторически и развлекателно-образователен Исторически парк край с. Неофит Рилски Ивелин Михайлов ще говори за предприемачеството. Първият ден на Националната младежка среща ще приключи с настолни игри с основателя на Фондация „Да играем“ Ивайло Драганов и с ателиета, в които в неформална обстановка младите хора ще представят дейността на организациите си и ще обменят опит.

Тонус за съботния ден ще даде сутрешното зареждане с треньора по таекуондо от клуб „Инвикта“ Стефан Купичков. След това съводещите на подкаста „5 стотинки“ Александър Куманов – директор на Фондация „42“, и Владимир Станков от Форум „Ключ“, ще дебатират с младежите какво е да си част от изграждането на общност. Възможностите за развитие на младите хора чрез програмата на Евро-средиземноморската фондация „Анна Линд" ще представи Костадинка Тодорова, а психологът, семеен терапевт и старши специалист в програма „Нов път в преподаването” на „Заедно в час” Евелина Лафчийска ще говори за вътрешния двигател, който движи човека напред. Щафетата ще поеме Ралица Брестничка от Асоциация „Родители“ с темата за личностната реализация и емоционалното израстване в съвременния технологичен свят. Допълнителен нюанс към нея ще бъде и посещението на младежите във виртуалния музей в Младежкия дом в Горна Оряховица.

В неделя координаторът на Горнооряховския младежки парламент Ивелина Борисова ще сподели мисли и опит по темата за толерантността и доколко тя е мост към различията. Своеобразно обобщение на националната среща ще направи един от основателите на Горнооряховския младежки парламент – Христомир Куцаров, който ще разкаже за дейността си и как тя е повлияла на развитието му.

Спри да говориш за бъдещето, а започни да го създаваш, е девизът на Горнооряховския младежки парламент. Организацията е създадена през 2004 г. в Горна Оряховица по идея на Виолета Панова от представители на Сдружение „Младежка толерантност“ с цел подпомагане на младежката дейност в името на развитието на града.

Доброволците са обединени от желанието си да превърнат мечтите си в реалност. В развитието си дейността на младежите неизменно е подкрепяна от Община Горна Оряховица, а за настоящата среща, освен на местната власт, организаторите изказват благодарности на екипа на комплекс „Амбарица“ и на „Захарни заводи“.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Горнооряховски младежки парламент Национална младежка среща
Последни
Седмицата
Анкета