Неделя, 08 Сеп 2024
            
Елена Общество

В Елена се подготвят за фолклорен фестивал

  01.04.2023 09:03
В Елена се подготвят за фолклорен фестивал

VI Фолклорен фестивал - надиграване и надпяване „Веселие в Елена" ще бъде открит на 28 април в Елена. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета на общината и ще продължи 3 дни.

Нека отново сътворим прекрасен и пъстър празник, канят организаторите - Народно читалище „Напредък - Елена - 1863“ - гр. Елена и Фолклорна формация „Балканджийче“.

Фестивалът е изява на таланти в областта на българското народно-песенно и танцово изкуство, за запазване и обогатяване на българската национална култура. Целите му са да популяризира българския бит и култура; да се представи пъстротата на българското фолклорно изкуство и по този начин да се съхрани и предаде културното наследство, участващо в изграждането на българската идентичност; да се утвърди присъствието на танцовия и музикален фолклор в съвременния живот, като се предостави възможност на многобройните колективи да се изявят на сцена и същевременно да бъде насърчена  приемствеността.

„Веселие в Елена“ протича в два етапа – конкурсен и фестивален. Във фестивалния раздел могат да участват всички колективи, които търсят сцена за изява, но не желаят да се състезават помежду си. Те няма да бъдат оценявани и класирани. Ограничение във възрастта на участниците в този етап няма. Възрастта е от значение само за конкурсната част.

Участниците в конкурсната програма се оценяват от квалифицирано професионално жури в областта на българския песенен и танцов фолклор. 


Ключови думи
Веселие в Елена
Последни
Седмицата
Анкета