Неделя, 02 Апр 2023
            
Горна Оряховица Други

Горна Оряховица изпрати старата и посрещна новата година с превишени норми на прах във въздуха

  01.01.2023 10:18
Горна Оряховица изпрати старата и посрещна новата година с превишени норми на прах във въздуха

В последните дни на старата година Горна Оряховица отново се нареди сред градовете с мръсен въздух. Най-висока запрашеност е имало точно при срещата на двете години, вероятно и заради масовите домашни илюминации, с които бе приветствана 2023 г. В първия ден от новата година стойностите на фини прахови частици във въздуха отново са над нормите, но замърсяването намалява, според сайта waqi.info, който показва световното замърсяване на въздуха чрез индекс на качеството на въздуха в реално време.

Според действащото в страната законодателство, нормата за фини прахови частици е 50 микрограма на 1 куб. м. въздух. 1 януари 2023 г. започна със запрашеност от 68 микрограма/куб.м и постепенно спадна до 61 мигрограма. Тези стойности попадат в категорията умерено замърсяване, което е опасно за хората с дихателни проблеми, но все още не е рисково за здравите хора.

Това е доста под рекордите, които са поставяни в предишни години. Всъщност 2021 и 2022 г. отбелязват трайно намаление на дните с наднормена запрашеност и особено в стойностите за отделните дни.

През декември 2022 г. е имало 6 дни с наднормена запрашеност, но в нито един от тези дни не е имало екстремни стойности, надхвърлящи в пъти нормите, както се е случвало неведнъж.

Прогнозите на WAQI са в следващите дни замърсяването да се задържи и след това, с навлизането на по-студени въздушни маси, се очаква да бъде изтласкан запрашения въздух.


Ключови думи
въздух горна оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати