Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Велико Търново става пилотен град по проекта „Зелени градове за устойчива Европа“

  17.11.2022 15:26
Велико Търново става пилотен град по проекта „Зелени градове за устойчива Европа“

Велико Търново е пилотният български град, който става част от европейския проект „Зелени градове за устойчива Европа“. Инициативата е на Асоциацията на производителите на декоративни растения в България (АПДРБ), с която Общината сключи меморандум за партньорство. Споразумението бе подписано от кмета инж. Даниел Панов и председателя на асоциацията – Татяна Бояджиева, която е ландшафтен архитект. Съвременните концепции, идеи и методи за по-зелена градска среда бяха представени на кръгла маса, събрала експерти в сферата, граждани, ученици и млади хора.

Общината разчита и би подкрепила иновативни идеи за опазване на околната среда и обогатяване на зелената система на старопрестолния град. В новия програмен проект има много възможности за изграждане на паркове и зелени зони, а Велико Търново има много пространства, които се нуждаят от допълнително залесяване. Новото партньорство ще помогне за всичко това. Един от първите резултати на това сътрудничество може да бъде озеленяването на двете кръгови кръстовища на пътен възел „Качица“.

Платформата „Зелени градове за устойчива Европа” е създадена от Европейската асоциация на разсадниците. Нейната цел е да насърчава озеленяването на публичните пространства, като предоставя иновативни идеи и информация, базирана на научни изследвания и техническа експертиза.


Ключови думи
Велико Търново пилотен проект
Последни
Седмицата
Анкета