Сряда, 18 Яну 2023
            
Горна Оряховица Други

Самотни възрастни хора могат да получат домашни грижи по нов проект на Община Горна Оряховица

  19.10.2022 14:58
Самотни възрастни хора могат да получат домашни грижи по нов проект на Община Горна Оряховица

Община Горна Оряховица работи по проект „Грижа в дома”, който ще помогне на самотни възрастни хора или с увреждания, които имат трудности в самообслужването. Новата социална услуга е безплатна за потребителите.

Целта на проекта е да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

В рамките на проекта ще се финансират следните дейности:

- Предоставяне на почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване и лица с увреждания.

- Доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите, от/до домовете на лицата. Допустимо е заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги (със средства на потребителите).

- Предоставяне на лицата от целевата група на информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания, включително консултации с диетолог и др. специалисти при необходимост.

- Осигуряване на супервизия и обучения на служителите, предоставящи почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда.

Индикативният брой потребители по проекта е 211 лица. Самият проект ще се реализира за период от 12 месеца.

Предстои предложението на администрацията за кандидатстване по програмата да бъде гласувано на заседанието на местния парламент през месец ноември 2022 г.


Ключови думи
Грижа в дома
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати