Петък, 18 Oct 2024
            
Горна Оряховица Други

Със сладко от люти чушки кулинари от Писарево спечелиха награда за най-нестандартен маджун в Стрелец

  15.10.2022 14:41
Със сладко от люти чушки кулинари от Писарево спечелиха награда за най-нестандартен маджун в Стрелец

Нетрадиционни видове сладка и маджун опитаха гостите на седмото издание на Празника на захарната метла и маджуна в Стрелец. След двегодишното прекъсване заради ковид пандемията, отново бе възстановен от Кметство Стрелец, настоятелството на НЧ „Заря – 1900“ и Клубът на пенсионера „Нов век“ в селото.
Гостите бяха посрещнати с добре дошли от секретаря на читалището Марияна Сергева, която припомни как е започнало всичко. Тя благодари на бившия председател на читалището Йордан Данков, който пръв донася семената на захарната метла в селото, след дългото време, в които е била забравена. Негова е и идеята за осъществяването на Празника.
И тази година засяхме семената на захарната метла, но природата не беше благосклонна към нас и не добихме очакваното количество метла за маджун. Затова се наложи да си припомним от какво нашите прабаби са добивали маджун – от пъпеши, грозде, ябълки, круши. Те са извличали захарния сок от плодовете и са го изварявали без да добавят захар, разказаха организаторите. Приготвянето на маджуна припомни пред присъстващите кметският наместник на Стрелец Христо Дряновски. Гост на празника бе кметът на Общината инж. Добромир Добрев. Хилядолетната народна памет живее съхранена в стародавни традиции, бит и обичаи. И празникът на маджуна и захарната метла го доказва по уникален начин, обърна се към домакините инж. Добрев.
В центъра на селото бяха подредени щандове, на които бяха изложени различни видове сладка, маджун, както и десерти, приготвени с участието на маджуна. Освен традиционния маджун от захарна метла, гостите опитаха и от пъпеш, дюли, черница, захарно цвекло, та дори и от люти чушки. Имаше още сладка от смокини, кайсии, праскови, ябълки, ягоди, вишни, орехчета, зелени домати, шипки, различни желета, мед от глухарче. Сладките изкушения бяха оценявани от жури в състав Петър Георгиев и Златина Петракиева от Историческия музей в Горна Оряховица. Освен най-добрите майстори на маджун и сладка, журито присъди и колективни награди. За най-атрактивен щанд бе отличен този на Писарево. Пак там отиде и наградата за най-нетрадиционен маджун – от люти чушки. За иноваторство в производството на маджун бе отличен Никола Тошков от Попово, който очарова присъстващите с био маджун и петмез, произведени от захарно цвекло и черница.
Отличието за съхранение на традицията в приготвянето на маджун от захарна метла съвсем естествен бе присъдено на домакините от стрелец.
Освен на кулинарните изкушения, гостите на празника имаха възможността да се насладят и на фолклорна програма с участието на изпълнители от региона.

Информация: https://www.g-oryahovica.bg/


Ключови думи
маджун захарна метла Стрелец
Последни
Седмицата
Анкета