Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Горна Оряховица Светски

Кафе-бар „Римини” – мечтата на едно момче вече празнува 20 години

  07.07.2022 14:23
Кафе-бар „Римини” – мечтата на едно момче вече празнува 20 години

20 години празнува кафе-бар „Римини” с напълно обновена визия и парти, достойно за тази вече зряла възраст. Купонът ще е на същата дата, когато кафенето отворило врати преди две десетилетия.

На 8 юли 2002 г. се сбъднала мечтата на един младеж, който искал да направи нещо свое и да го направи най-доброто. По онова време Венцислав Драганов бил на 24 г. – във възрастта, когато си пълен с енергия и си мислиш, че можеш да покориш света. Имал представа за работата в заведение само като клиент на горнооряховските кафенета, които не бяха чак такава рядкост като днес. Не че бяха и много, особено качествените – „Маслината”, „Тиролия”, „Лагуна”. Това бяха любимите на младите хора места и от тях се учил Венцислав, когато започнал бизнеса си. Днес от тях е останала само „Маслината”, но пък за тези 20 години „Римини” твърдо намери място сред най-добрите кафенета в областта.

Отдадох на кафенето цялата си енергия и любов в най-силните си години. Това беше моят първороден син, казва днес бащата на четири деца. Началото било изключително трудно и заради лична драма. Момичето, с което живеел по онова време, загинало в автомобилна катастрофа само няколко месеца след отварянето на кафето. Работата помогнала на Венцислав да преживее трагедията и години наред заведението било единствената терапия за болката.

В добрия екип е като в семейството - трябва да се владее изкуството на компромиса

А и никак не било лесно да намери място между вече утвърдените и с твърда клиентела заведения. Но Венцислав още в началото си изработил стратегия – никакви компромиси с качеството. Това се отнася както до асортимента, така и до интериора и обслужването в заведението.

Вложил е в „Римини” не само много усилия и любов, но и много пари. Но пък има късмет да започне в свое помещение, та може да си позволи инвестиции в интериора и оборудването. И нищо, че не е на топ място, „Римини” бързо трупа почитатели. А заради принципа да уважава клиентите си и да ги изненадва с новости, Венцислав прави основен ремонт на 4 години, а на две години - освежителен ремонт.

Така че в ритъма на олимпийския цикъл „Римини” се променя – понякога по-забележимо, друг път само в детайлите. Винаги има някаква изненада, нещо уникално. Като барът от истински оникс например.

Барът от оникс е истинско произведение на изкуството

Последният ремонт завърши само за девет дни и половина. Но това не означава, че работата е била малко, напротив. През годините обаче Венцислав е научил, че добра работа се върши тогава, когато се готвиш отдалеко. Всъщност 6 месеца продължила подготовката за 9-дневното последно преобразяване. Всичко било готово - проект, доставки, договаряне на работата, за да стане в магически краткото време от малко повече от седмица.

Трябва да си упорит, да мислиш в перспектива и да обновяваш непрекъснато. Когато започнах, още имаше такива, които си мислеха, че като сложат една кафе машина, един фризер за безалкохолно и почнат да продават, имат кафене. Не става така. Във всяка работа, за да си добър, трябва първо много да дадеш, преди да получиш, казва Венцислав.

През 2005 г. било първото голямо преустройство, след което „Римини” приема в общи линии сегашния си вид. Следват много други реформи, но като мащаби това е първата голяма крачка напред. По това време Венцислав вече се почувствал уверен, че е намерил своето място в бизнеса и повярвал, че детската му мечта да си има свое заведение може да се окаже успешна.

„Римини” се намира извън основния пътникопоток в Горна Оряховица, но пък екипът успял бързо да сформира свое ядро от постоянни клиенти. Те не просто минават от тук, те идват специално, за да пият кафе в „Римини” или да се срещнат с приятели, които обичат кафето си именно на това място. И днес повече от 85% от посетителите са постоянни клиенти, които се отбиват кажи речи всеки ден.

"Римини" през годините - началото, след първия голям ремонт през 2005 г. и на осмия рожден ден

Постоянство и коректност - Венцислав вярва в тези принципи и когато става дума за хората, с които работи. От 2005 г. сервитьорка в кафенето е Валентина Георгиева, а барманът Захари Велинов е с тях повече от 10 години. Минали сме през много тежки моменти, особено през годините на ковид кризата. Но то е като в семейството – трябва да се владее изкуството на компромиса, за да се получи един брак. Така че понякога аз съм правил отстъпки, понякога – те. Но се е получил един хубав екип, споделя Венцислав.

Идеята ми е, че работя за хора, които знаят какво ще получат. Смятам, че хората търсят първо приятната обстановка, качеството на продуктите и обслужването, а едва след това е цената. Ние, в заведенията, не продаваме просто кафе или сок, а предоставяме една скъпа и вече рядка социална услуга – възможността да общуваш на живо. Човекът е социално животно и модерните технологии никога няма да заместят нуждата от жив контакт с друго човешко същество. Ние предлагаме тази възможност – хората да се срещнат в приятно място и да се чувстват добре един с друг, обяснява философията си собственикът на „Римини”.

Услугата е скъпа. Независимо дали в кафенето има двама или двайсет души, отоплението или охлаждането работят по един и същ начин, обслужването трябва да е на ниво, напитките да са качествени. Така че приходи може да няма, но разходите си вървят. Последните две години бяха най-тежки за нас, защото наплашиха хората и направиха бизнеса ни рисков и непредсказуем. Постоянното „затвори – отвори” първо отблъсна клиентите, а след това разгони и работещите. Вече е изключително трудно да наемеш хора за бизнеса със заведения и този проблем тепърва ще се задълбочава. Затова съм горд, че съм запазил хората си през годините. Макар и да съзнавам, че това са единични случаи и не правят ситуацията в бранша ни по-лека, коментира още Венцислав Драганов.

Но сега е време за празник, а не за анализи и проблеми. Както подобава на един 20-годишен рожден ден, ще има парти с гости – приятели, редовни клиенти, партньори. За две десетилетия се създадоха и много приятелства в „Римини” и тази вечер ще е жест към нашите приятели, казва Венцислав Драганов.


Ключови думи
кафе-бар "Римини" 20 години
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати