Четвъртък, 06 Oct 2022
            
Велико Търново Други

Четири млади дами защитават честта на СУ „Емилиян Станев“ на национално състезание за защита при бедствия

  07.07.2022 14:09
Четири млади дами защитават честта на СУ „Емилиян Станев“ на национално състезание за защита при бедствия

Четири момичета защитават честта на СУ „Емилиян Станев“ в националното ученическо състезание „Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации“ и успяха да се преборят за първото място. Диляна Стоянова, Магдалена Мирчева, Антония Лазова и Александра Николова, които догодина ще бъдат в 7 клас, са започнали да тренират заедно преди шест месеца.

„Събирахме се два пъти в седмицата, едната ни тренировка задължително беше в Червения кръст, за което сме много благодарни на директора на БЧК във Велико Търново Зорница Стоянова, както и на доброволците от Младежкия червен кръст. Инспектор Димитър Желев е другият ни вдъхновяващ треньор, който научи децата как да реагират при пожар. Работихме много усилено и с инсп. Станко Лазов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“, с Татяна Борисова и Юлия Даскалова, които са инспектори „Защита на населението“ в сектор „Превантивна и контролна дейност“ при РДПБЗН. Благодарение на всички тези хора, момичетата знаят как да спасят човешки живот“, казва Милена Василева, учител по физическо възпитание и спорт и ръководител на отбора.

СУ „Емилиян Станев“ не участва в състезанието за първи път, но за първи път печели шампионската купа. „Мисля, че успяхме да наберем най-висок резултат от центъра за оказване на първа долекарска помощ. Отборът трябваше да окаже помощ на двама пострадали, да им направят първичен преглед и да превържат раните им. Тук момичетата бяха най-уверени в себе си, именно благодарение на систематичната подготовка в Червения кръст, откъдето получихме покана следващата година да се включим и в техните състезания“, разказва още Милена Василева.

След това допълва, че момичетата са се справили чудесно и на теста и казусите, и във всички останали центрове – за пожарна безопасност, за защита при бедствия, където е трябвало да покажат бързи и адекватни реакции при земетресение и да помогнат на давещ се, както и в центъра за защита при промишлени аварии, радиоактивно и химическо замърсяване.

Купа, грамоти, сертификати и много подаръци от БЧК и дирекция „Пожарна и аварийна безопасност“ са получили децата след състезанието. Още от сега и четирите са категорични, че искат да останат в отбора и следващата година. „Имахме и момчета, които обаче са спортисти и доста отсъстваха заради тренировки и състезания. А едно отсъствие само от занятията ни беше пагубно за целия отбор. Момчетата обаче ще се върнат при нас догодина. Ще привлечем и петокласници, за да имат те време да натрупат достатъчно знания и да защитават достойно честта на училището“, категорична е Милена Василева.


Ключови думи
СУ Емилиян Ставев Милена Василева защита при бедствия
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати