Неделя, 25 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

В ТаМ: Филм представя чрез модата и танца мястото на жената в историята

  26.06.2022 11:00
В ТаМ: Филм представя чрез модата и танца мястото на жената в историята

Танцовият филм на режисьора и хореограф Стефани Ханджийска "Жената, която уши знамето" идва във Велико Търново веднага след премиерата в София. Датата е 2 юли, мястото – ТаМ на ул. „Велчо Джамджията“ 16 във Велико Търново, началото е в 20:00 ч.

"Жената, която уши знамето" изследва идеята за жените като протагонисти в обществото и в историята през призмата на модата и съвременния танц. Филмът е заснет в Лондон в рамките на резидентската програма в основаното от хореографа Уейн Макгрегър едноименно студио.

 Снимачният процес е дело на международен екип от България, Великобритания, Италия, Германия, Полша и Сингапур. Танцьорите са студенти втора и трета година в Trinity Laban Dance Conservatoire в Лондон. По костюмите, подбрани специално от линията на дизайнерите Matthew Duffy, Celia Calderón Asensio и архивен гардероб, работи Вероника Благоева - български стилист, базиран в Лондон.

 Филмът е експресивно тълкуване на биографията на български жени, останали в историята със своите дела. Фокусът пада върху съдбата на Райна Футекова (Райна Княгиня), а нейната "Автобиография" вдъхновява екипа да пресъздаде живота ѝ чрез танц и мода.

 Общо 11 българки са представени във филма, избрани заради техния кураж, иновативност или радикална грижа за другите - Кера Тамара, Людмила Живкова, Еленa Каравелова, Райна Касабова, Ванга, Адриана Будевска, Елена Обретенова и други.

В процеса на изследването към филма, режисьорът Стефани Ханджийска работи с журналиста София Йолова и асистент-хореографа Елена Маринова.

 Филмът цели да постави жените и тяхната история в центъра на зрителското внимание - дългосрочна мисия на Стефани от предишния ѝ филм за женствеността INNER BLOOM (колаборация с Коста Каракашян).

Проектът се осъществява с подкрепата на Министерство на културата и e реализиран в рамките на резидентската програма на Studio Wayne McGregor в Лондон.


Ключови думи
"Жената която уши знамето" ТаМ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати